طبیعت گردی

جنگل عراقی در دل کویر!

جستجوی جبیر در حاشیه کوه نایبند

به دنیای شگفتی‌های طبس خوش آمدید! اگرچه تصور وجود یک جنگل انبوه در حاشیه کویر لوت، بیشتر به خیال‌پردازی می‌ماند اما طولی نکشید که با رسیدن به روستای نایبند و ورود به جنگل عراقی، این تجسم رنگ واقعیت گرفت.

نخل بزرگ

جنگل عراقی کجاست؟

در جاده طبس به راور، با عبور از روستای نایبند به تابلوی آب‌گرم دیگ رستم می‌رسیم. کمی بعد از دیگ رستم در سمت راست راه اصلی، یک جاده خاکی به طول حدود ۲کیلومتر ما را به سمت جنگل عراقی می‌برد.

مسیر جنگل عراقی

از آن‌جایی که جنگل عراقی تابلو ندارد، پیدا کردن آن شاید کمی دشوار باشد. اما اگر از جاده اصلی به دنبال منطقه‌ای سرسبز در دل کویر باشید، حدود آن را پیدا خواهید کرد.

نوشته های مشابه

ما البته خوش‌شانس هستیم و دوستان بیرجندی به همراه محیط‌بانان پناهگاه حیات وحش نایبندان در خروجی جنگل عراقی منتظر ما هستند.

محیط بان نایبندان

اینجا نخلستانی است که ۲۰ مالک خصوصی دارد و طبق گفته محیط‌بانان نایبندان، حدود ۳۰۰جبیر در آن زندگی می‌کنند. جبیر گونه‌ای از پستانداران و سم‌داران است که ظاهری شبیه به آهو دارد اما بسیار مقاوم‌تر است و با اقلیم‌های سخت جغرافیایی راحت‌تر کنار می‌آید.

جبیر جنگل عراقی

گروه ما از سمت جنوب به شمال حرکت می‌کند و دو ساعت بعد از خروج از راور به جنگل عراقی می‌رسیم. عبور از جاده بسیار زیبای کویری و رنگارنگ که از راور به طبس می‌رسد نویدبخش شروع یک سفر شگفت‌انگیز است.

ناهار نخلستان
ناهار در نخلستان جنگل عراقی

به دنبال جبیر در چشمه آب اسب نخلستان عراقی

پس از پارک ماشین‌ها، به سمت بلندترین نقطه جنگل یعنی جایی که چشمه آب‌اسب قرار گرفته، خیلی آهسته گام بر می‌داریم. اسم چشمه جالبه و من رو به یاد رودخانه اسبی درون پناهگاه حیات وحش نایبندان میندازه!

چشمه آب اسب

حرکتی که برای دیدن حیات وحش کویری، همراه با سکوت و آرامش است. به امید دیدن جبیرها به سر چشمه آب اسب می‌رسیم اما اثری از جبیرها نیست!

جنگل عراقی

البته این تلاش چندان هم ناموفق نیست و ردپای قلبی شکل جبیرهای جنگل عراقی را می‌بینیم که بسیار تازه هستند. این نشان‌ از حضور گله‌ای کوچک از جبیرها در پای چشمه پیش از حضور ما دارد.

ردپای جبیر

چشمه‌های آب معدنی رنگارنگ جنگل عراقی

منطقه‌ای در بالای جنگل عراقی قرار گرفته که «قال شاهین» نام دارد. از اینجا تا دوردست‌ها دشت و کویر است و در سویی دیگر کوهستان نای‌بند و قله زیبای آن پیش چشم ماست.

نخل کویر

به پای چشمه آب گرم و گوگردی با رنگ‌های مختلف در جنگل عراقی می‌رسیم که در نقاط مختلف از زمین می‌جوشد. آب چشمه اصلی جوش است و آنقدری دمایش بالا هست که بتوانیم با آن کنسروهایمان را بجوشانیم!

جوشاندن کنسرو در چشمه

همزمان که آب از دل زمین می‌جوشد، رسوبات سبز رنگ و در چند سانتی‌متری آن، رنگ‌های زرد، نارنجی، مسی و شیری هم دیده می‌شوند که جلوه‌ای ویژه به چشمه‌های آب گرم این جنگل عجیب داده‌اند.

چشمه جنگل عراقی

داستان تغییر مسیر آب چشمه برای نخلستان عراقی

متاسفانه مسیر اصلی چشمه آب اسب بسته و تخریب شده است. سال‌ها پیش، آب چشمه را برای بهره‌برداری نخلستان‌های پایین‌دست منحرف می‌کنند. این تغییر مسیر حرکت آب چشمه‌های جنگل عراقی به دلیل املاح زیاد موجود در آب، بی‌ثمر می‌شود و در عوض چشمه را خراب می‌کنند!

چشمه جنگل عراقی

از شنیدن داستان تخریب یک جاذبه طبیعی ناشناخته آن هم به همین راحتی متحیر ماندم. اینجاست که شناخت و معرفی جاذبه‌های طبیعی و سرکشی به آن‌ها در قالب طبیعت‌گرد یا گردشگر می‌تواند مفید باشد. روی دیگر سکه‌ای که در معرفی جاذبه‌های گردشگری که می‌تواند موجب حفظ طبیعت ایران شود و نه تخریب آن.

چشمه آب گرم

واقع‌شدن جنگل عراقی در نزدیکی روستای پلکانی نایبند که به ماسوله کویر شهرت دارد، روستای زردگاه و آب‌گرم جذابش، قلعه کوچک اما دیدنی مک شور، روستای خالی از سکنه علی‌آباد و قنات بکرش و همینطور پناهگاه حیات وحش نایبندان، این منطقه را برای یک سفر پر و پیمان به خصوص در نیمه دوم سال جذاب کرده است.

نخلستان دل کویر

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا