طبیعت گردی

کانی گراوان، برج رنگی سردشت!

چشمه ای به سختی سنگ و ظرافت آب

اولین بار که عکس‌های کانی گراوان رو دیدم، تصور درستی ازش نداشتم به خصوص ابعادش رو اصلا نمی‌دونستم. تو یکی از سفرهایی که قرار بود برای کوهنوردی از تهران به مهاباد بیاییم، برای دیدن این چشمه عجیب برنامه‌ریزی کردیم و از مهاباد به سمت سردشت راهی شدیم. چیزی که دیدیم یه غول صخره‌ای بزرگ بود با لایه‌های رنگی خوشگلی رو در ترکیب با جنگل بلوط و رودخانه و دشت سرسبز و وسیع.

چشمه گراوان و دشت های سرسبز ربط
چشمه گراوان در آغوش دشت‌های سبز بهاری سردشت

چگونگی شکل گیری سازه آهکی کانی گراوان؟

در بالای این سازه آهکی آب با شدت زیاد از دل زمین می جوشد و با پیدا کردن مسیر خود در طول سالیان سال، به سمت شیبِ دره روان می‌شود.

چشمه اصلی گراوان
چشمه اصلی کانی گراوان که در بالای این بنای عظیم می‌جوشد

رسوب املاح موجود در آب مانند آهک در طول هزاران سال به این شکل درآمده و اکنون حدود ۲۰ متر ارتفاع پیدا کرده است. آبی که از چشمه می‌جوشد پس از عبور از روی سازه آهکی زیرین خود، درون رودخانه زاب کوچک می‌ریزد. با گذشت زمان تلی از آهک و هم خانواده‌های آن بنایی چنین حیرت‌انگیز را ایجاد کرده‌اند.

گراوان و زاب کوچک
کانی گراوان در کنار رودخانه زاب کوچک

کافیست چند ثانیه کنار سرچشمه پرجنب و جوش کانی گراوان بایستید تا بیقراری زمین در این نقطه را حس کنید. صدای جوشش آب را به راحتی می‌توان شنید. از هر طرف که به این عظمت بنگری شکلی متفاوت خواهید دید.

نمایی از کانی گراوان
از پایین صخره گراوان که به آن نگاه می‌کنی، گویی با یک موجود ترسناک روبرو می‌شوی!

چشمه رنگی کانی گراون کجاست؟

کانی گراوان یا چشمه گِراوان در نزدیکی شهرستان سردشت استان آذربایجان غربی واقع شده است. برای رسیدن به کانی گراوان در حدود ۱۳ کیلومتری مسیر سردشت به مهاباد و بلافاصله بعد از شهر رَبَط، تابلوی چشمه جوشان معدنی گراوان شما را به سمت چشمه هدایت می‌کند.

نوشته های مشابه

تابلوی چشمه گراوان

در اولین بازدید از این چشمه در اردیبهشت ۱۳۹۰، کل مسیر از جاده اصلی تا پای رودخانه زاب کوچک، خاکی بود. حالا چند سالی هست که جاده آسفالته دسترسی به کانی گراوان را راحت کرده و می‌توانید تا نزدیکی این جاذبه طبیعی آذربایجان غربی را با ماشین بروید.

نمایی از شهر ربط
نمای شهر کوچک ربط، نزدیک‌ترین شهر به کانی گراوان

چشمه معدنی گراوان در ارتفاع ۱۲۰۶ متر از سطح دریا و در نزدیکی یکی دیگر از دیدنی‌های سردشت یعنی آبشار سه طبقه شلماش شکل گرفته است.

وجه تسمیه کانی گراوان و دلیل نامگذاری آن چیست؟

در بررسی علت نام «کانی گراوان» باید به این نکته توجه داشت که مردم این منطقه کردزبان هستند. در زبان کردی کانی به معنی چشمه و گراوان به معنی سنگین و سخت است که این سختی به املاح آهکی موجود در آب چشمه اشاره دارد. البته چشمه گراوان را با نام چشمه گراو نیز می‌شناسند که معنایی مشابه دارد.

چشمه کانی گراوان

طبیعت بهاری جاده زیبای مهاباد به سردشت

اگر مسیر شما از سمت شمال به جنوب باشد، از مهاباد تا سردشت یکی از زیباترین جاده‌های کوهستانی ایران زمین منتظر شماست. این جاده به خصوص در فصل بهار زیبایی های فراوانی دارد و از هر جا که بنگری آبی روان است و زمین رنگارنگ از سبزه و گل می‌شود.

حاشیه جاده مهاباد سردشت

البته این جاده زیبای کوهستانی، در عین حال خطرناک هم هست. پیشنهاد می‌کنم در میانه راه و در قهوه‌خانه‌های مسیر توقف کنید و هم از مسیر لذت ببرید هم از مصاحبت با میزبانان با محبت این خطه از ایران زمین.

طبیعت جاده سردشت مهاباد

از سمت مهاباد، پس از عبور از گردنه زمزیران Zamziran چمشه معدنی گراوان پیش روی شما نمایان می‌شود…

نمای کانی گراوان از دور
اولین نمای کانی گراوان از کنار جاده مهاباد به سردشت

خاصیت درمانی چشمه معدنی گراوان

پیرمردها و پیرزن‌های دوست‌داشتنی کردستان با رسیدن به سرچشمه گراوان، پاچه‌ها را بالا زده و در آب می‌روند. مردم منطقه اعتقاد دارند آب این چشمه برای درمان دردهای مفصلی و روماتیسم و بیماری‌های پوستی مفید است. از این رو بیشتر آن‌ها به کانی گراوان نه به عنوان یک جاذبه گردشگری زمین‌شناسی، بلکه به چشم یک تفرجگاه درمانی و طب سنتی نگاه می‌کنند.

تورسیم درمانی چشمه گراوان
تورسیم درمانی البته به شکل کاملا سنتی در کنار چشمه گراوان!

در این خطه مانند بسیاری دیگر از نقاط ایران، مردم بدون هیچ دلیلی ما را هم در شادی خود شریک می کنند. صفا و صمیمیتی خاص در چهره هموطنان کرد زبانمون دیده می‌شود که بدون هیچ مقدمه و بهانه‌ای به دل می نشیند.

صحنه‌هایی اینچنین را به راحتی در مناطق کردنشین ایران تجربه می‌کنید و ناخودآگاه همراه می‌شوید

ظاهرا ما گردشگران عادت کرده‌ایم تا جایی که می‌توانیم به درون هر اثر طبیعی و تاریخی وارد شویم و از خودمون عکس بگیریم تا اثبات کنیم که اونجا بودیم!  برای این اثبات حضور کافیست کمی خلاقیت به خرج دهیم و از تکنولوژی استفاده کنیم به جای تخریب دیدنی‌های مملکت!

سازه طبیعی گراوان و توریست ها
حضور گردشگران بر روی قسمت‌های مختلف سازه طبیعی کانی گراوان

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا