طبیعت گردی

قله یخچال بلندترین قله استان همدان

گزارش صعود به یخچال همدان یکی از قله‌های طرح سیمرغ

فکرش رو بکنید تو همدان یه قله اسمش یخچال باشه! از طرفی بلندترین قله استان هم باشه! یعنی سرما در سرما اون هم در ارتفاع ۳۵۸۵ متری البته به گواهی جی‌پی‌اس دستی بنده.

مسیر صعود قله یخچال

یخچال یکی از قله‌های طرح ملی سیمرغ

همیشه «ترین»ها برای همه جذابه از جمله بلندترین قله‌های ایران که بیشترین طرفدار رو در بین طبیعت‌گردان و کوهنوردان داره. چند سالی میشه که فدراسیون کوهنوردی ایران طرح ملی سیمرغ کوه‌های ایران رو معرفی کرده که علاقمندان با صعود به ۳۱قله بلند ایران، نشان سیمرغ کوه‌های ایران رو دریافت می‌کنند.

دره اسب قله یخچال

قله یخچال همدان به عنوان بلندترین قله استان همدان، یکی از ۳۱قله طرح سیمرغ است که به همین دلیل شهرت مضاعفی پیدا کرده است. ارتفاع قله یخچال در پروژه سیمرغ ۳۵۸۰متر درج شده! در نتیجه احتمالا GPSدستی من به اندازه ۵متر خطای محاسباتی داشته.

نوشته های مشابه

اسب های وحشی مرادبیک

مسیر صعود به قله یخچال کجاست؟

برای صعود به قله یخچال به سمت جنوب شهر همدان حرکت می‌کنیم و خود را به روستای دره مرادبیک که یکی از ییلاقات خوش آب و هوای اطراف همدان است می‌رسانیم.

هر کجای مرکز شهر همدان که باشید تا دره مرادبیک کمتر از یک ربع فاصله دارید. ماشین را در روستا پارک می‌کنیم و آخرین مایحتاج خود را از روستاییانی که حالا بیشتر شبیه شهرنشینان هستند، تهیه می‌کنیم.

دره مرادبیک همدان

یخچالی که دره مرادبیک را سیراب می‌کند

مبدا حرکت ما از کوچه‌باغ‌های پرثمر روستای دره مرادبیک است. درختان فراوان و سرحال روستا، گرمای خورشید تابستانی را بی‌اثر کرده‌اند و انرژی خوبی به ما می‌دهند.

روستای دره مرادبیک

هر چه باشد دره مرادبیک در دامنه قله یخچال قرار گرفته و این حجم از سرسبزی و پرآبی را از کوهستان بخشنده دارد. شروع صعود ما با باغات گیلاس و آلبالو در ارتفاع ۲۰۵۰متر از سطح دریاست!

کوهنوردان در پناه سنگ

البته دره مرادبیک تنها روستای سرسبز منطقه نیست. در راه برگشت از قله که مسیر دیگری را انتخاب می‌کنیم از روستای سیلوار عبور می‌کنیم که دست کمی از دره مرادبیک ندارد.

مسیر صعود یخچال

پناهگاه بزرگ و تمیز قله یخچال

با خروج از روستا وارد یک دره طولانی و پرآب می‌شویم. بعد از ۳ساعت کوهنوردی در شیب متوسط به جانپناه زردرنگ کوچکی در ارتفاع ۲۶۰۰متری می‌رسیم به نام جانپناه ایزدی. از اینجا شیب مسیر به تدریج بیشتر می‌شود و در امتداد دره به سمت پناهگاه اصلی می‌رود.

پناهگاه قله یخچال

حدود ۳ساعت دیگر زمان می‌برد که به پناهگاه برسیم. پناهگاه صاحب‌الزمان را کوهنوردان همدانی در مسیر صعود به قله یخچال و در ارتفاع ۳۲۲۰متری ساخته‌اند.

سنگ های قله یخچال

همدانی‌های علاقمند به طبیعت و کوهنوردی، هر ساله در اولین ماه‌های بهار این پناهگاه را آب و جارو می‌کنند تا قابل استفاده باشد. این پناهگاه یک سرویس بهداشتی خوب و تمیز هم در کنار ساختمان اصلی دارد.

پناهگاه قله یخچال

قله یخچال رو در روی قله الوند

شب‌مانی دلچسبی در اولین روزهای تابستان داریم و صبح به سمت قله یخچال حرکت می‌کنیم. مسیر پاکوب مشخص و شیب ملایم، ۲ساعت کوهنوردی لذت بخش را به ما هدیه می‌دهد تا خیلی راحت به بلندترین قله استان همدان برسیم.

روی قله یخچال همدان

در صعود به قله الوند، از تعداد زیاد کوهنوردان در روز جمعه متعجب شده بودم اما فقط کافی بود کمی ارتفاع بگیرم تا علت این علاقه همدانی‌ها رو به کوه متوجه بشم.

دور تا دور همدان رو کوه‌های بلند و قله‌های زیبا فرا گرفته. از روی قله یخچال، رخ شمالی الوند دیده میشه و قلل تاریک‌دره، اردک مردک، تخت رستم، شاه‌نشین و کلاه قاضی شما رو احاطه کرده‌اند. دوست داشتم قله زیبای قزل‌ارسلان رو هم ببینم که از روی یخچال رخ نداد. به گمونم قزل‌ارسلان پشت تاریک‌دره جا خوش کرده بود.

قله های مجاور یخچال

صعودی به یادماندنی با کوهنوردان صعود قلم

در تابستان ۱۳۹۰ همراه با جمع بزرگی از کوهنوردان وبلاگ‌نویس راهی همدان شدیم و به بهانه صعود به قله یخچال دیداری تازه کردیم. این ششمین صعود قلم بود که به همت فواد رضاپور و علی بیات عزیز برگزار می‌شد.

پرویز ستوده شایق یخچال همدان
سنگ سماور قله یخچال همدان

در این برنامه خیلی از عاشقان و خادمان طبیعت ایران حضور داشتند که برخی از ای عزیزان دیگر در جمع ما نیستند از جمله کاوه فرزانه عزیز عکاس برجسته طبیعت ایران، پرویز ستوده شایق از بزرگان کوهستان و مرتضی صالحی از قدیمی‌ترین اعضای صعود قلم. یادشان گرامی.

نیسان سواری دره مرادبیک

وجه تسمیه قله یخچال

تصور بیشتر ایرانی‌ها از همدان، یک شهر سردسیری است که زمستان‌های پربرف و همراه با یخبندانی دارد. حالا تصور کنید یک قله کنار این شهر باشه که اسمش یخچال باشه! فکر کردن بهش هم باعث میشه سردتون بشه.

کندوهای عسل

برف‌چال‌ها و یخچال‌های مسیر صعود به قله یخچال در زمان صعود ما یعنی تیرماه هنوز به قوت خودشون باقی بودند. در گذشته از این ویژگی برای نگهداری مواد غذایی و برداشت یخ در تابستان استفاده می‌شده و به همین دلیل به یخچال معروف شده است.

یخچال همدان

سرمای زیاد قله یخچال تا دره مرادبیک ادامه پیدا کرده به طوری که در تابستان به عنوان ییلاق همدانی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گیاهان مسیر قله یخچال

بهترین فصل صعود به قله یخچال همدان

چیزی که مسلمه کسی زمستان به یخچال صعود نمی‌کنه مگر این‌که به دنبال چالش جدید باشه! نقاب‌های برفی در زیر قله یخچال، پتانسیل ریزش بهمن در زمستان را دارند که بسیار خطرناک است.

اسب‌های قله یخچال

تابستان و به صورت دقیق‌تر اگر بخوام بگم از نیمه تیرماه تا نیمه شهریورماه، اوج گرمای منطقه است و به مرور از سرسبزی طبیعت یخچال کم می‌شود.

دره مرادبیک قله یخچال

با این اوصاف بهترین زمان صعود از اواخر اردیبهشت تا تیرماه است.

مسیر قله یخچال

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا