طبیعت گردی

آبشار تنگ تامرادی

مجموعه‌ای از آبشارهای زیبا درون تنگه‌ای تاریخی

۹ آبشار پرآب و خوش‌رنگ که نیمی از اون رو همه می‌تونن ببینن! تنگه تامرادی یکی از تنگه‌های پرآب زاگرس محسوب میشه که هم مناظر جذابی رو برای گردشگران عادی داره و هم هیجان زیادی برای سنگ‌نوردان و آبشارنوردان ماجراجو!

آبشار تنگ تامرادی

تنگ تامرادی میزبان جنگل‌های بلوط و سنجاب ایرانی

استان کوچک کهگیلویه و بویراحمد دو بخش گرمسیری و سردسیری دارد. بخش سردسیری به دلیل قرارگرفتن قله‌های کوهستان دنا در آن، بیشتر مورد توجه قرار گرفته و بخش گرمسیری، کمتر شناخته شده است.

جاده تنگ تامرادی

جاده از میانِ دشت هموار به سوی گردنه‌های کوهستانی می‌رود. در فصل بهار دو طرف جاده پر است از گیاهی به نام جاشیر که ظاهری شبیه به شوید دارد و با تابش نور خورشید صبحگاهی به آن، جلوه‌ای زیبا می‌گیرد.

نوشته های مشابه

جاشیر در زاگرس

از اینجا به بعد جاده پر پیچ و خم می‌شود و از میان جنگل بلوط عبور می‌کند. صبح زود است و درختان بلوط زیادی در مسیر وجود دارند. چشم‌ها را برای دیدن سنجاب ایرانی تیز می‌کنیم و بالاخره موفق به دیدنش می‌شویم.

تنگ تامرادی

کم کم ارتفاع بیشتری می‌گیریم و در پایین‌دست، دره‌ها و تنگ‌های بیشتری نمایان می‌شود. ناهمواری‌های کوهستان و دیواره‌های بلند و دره‌های عمیق بر زیبایی مسیر افزوده است.

فلایتیو، سایت فروش بلیط هواپیما حامی انتشار این سفرنامه است.

فرسایش خاک

سرانجام جاده به میان تنگ و محل عبور آب می‌رسد. اینجا همانجایی است که باید از ماشین جدا شد و به سمت آبشارهای بالادست تنگ تامرادی رفت.

آب درون تنگه

تنگ تامرادی کجاست؟

تنگ تامرادی در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی یاسوج واقع شده است. از یاسوج به سمت بابامیدان حرکت می‌کنیم که به نام جاده بوشهر یا گچساران هم شناخته می‌شود. با گذشت ۲۵ کیلومتر از یاسوج به سه راهی سپیدار می‌رسیم و در جهت تابلوی روستای سپیدار، از جاده بابامیدان خارج می‌شویم. ۱۰ کیلومتر جلوتر سه‌راهی دیگری وجود دارد و تابلوی بزرگی ما را به سمت تنگ تامرادی راهنمایی می‌کند.

تابلوی تامرادی

برنامه یک روزه طبیعت‌گردی پیشنهادی از شیراز

اگر در شیراز هستید، یکی از برنامه‌های یک‌روزه بسیار جذاب به خصوص در فصول گرم سال، همین آبشارهای تنگ تامرادی است. دسترسی به تنگ تامرادی از شیراز حدود ۳ ساعت زمان نیاز می‌برد.جاده پر پیچ و خم

تنگ تامرادی چند آبشار دارد؟

جاده پیچ در پیچ کوهستانی تنگ تامرادی، ما را به پایین‌ترین قسمت آبشارها می‌رساند. در این قسمت از تنگه، امکانات تفرجگاهی اولیه مانند سکوهای سیمانی کنار رودخانه، سرویس بهداشتی و سوپر مارکت برای گردشگران وجود دارد.

آبشار تنگ تامرادی

۵ آبشار درون تنگ تامرادی برای عموم قابل بازدید است اما برای بازدید ۴ آبشار بالاتر، نیاز به تجهیزات فنی سنگ‌نوردی است. گروه‌های کوهنوردی و طبیعت‌گردی برنامه فرود از آبشارها و پیمایش تنگ تامرادی را از بالاترین قسمت تنگه برگزار می‌کنند. برای این منظور، باید از طریق یک جاده خاکی و پرشیب، خود را به بالای تنگ برسانند.

جاده خاکی بالای آبشار
جاده خاکی که به سرچشمه آبشارهای تنگ تامرادی می‌رسد.

گزارش بازدید از آبشارها تنگ تامرادی

بعد از پارک ماشین، قدم‌زنان جاده را به سمت پایین می‌رویم و خیلی اتفاقی آبشاری با ارتفاع حدود ۵۰ متر را در کنار جاده می‌بینیم. معمولا همه به سمت بالا می‌روند و این آبشار بلند را نمی‌بینند.

آبشار اول تنگ تامرادی
آبشار اول تنگ تامرادی

مسیر دسترسی به آبشارها بهسازی شده است و از همان ابتدا، از طریق پله های سنگی به آبشارهای بعدی می‌رسیم. دومین آبشار، همان ابتدای مسیر و در فاصله کمی از جاده است. آب در میان اشکفتی وسیع از بالای سنگ‌ها وارد حوضچه‌ای بزرگ می‌شود.

آبشار دوم تنگ تامرادی
آبشار دوم تنگ تامرادی

با جدا شدن از مسیر اصلی آب، به اشکفت بزرگی می‌رسیم که آشیانه پرستوهاست. هزاران پرستو در صدها لانه‌ای که هنرمندانه درست کرده‌اند، غوغایی در این اشکفت برپا کرده‌اند. دقایقی این رفت و آمد پرشور پرستوها را به تماشا می‌نشینیم.

لانه پرستو

آبشار سوم در پشت سنگ بزرگی مخفی شده است. دسترسی به این آبشار کمی دشوار است و باید با احتیاط انجام شود. حوضچه لاجوردی و عمیق پای این آبشار، آن را متفاوت از بقیه کرده است.

آبشار سوم تنگ تامرادی
آبشار سوم تنگ تامرادی

آبشار چهارم خیلی بلند نیست و در مقایسه با دیگر آبشارها حرفی برای گفتن ندارد! از اینجا به بعد قسمت‌هایی را باید از درون آب عبور کنیم و هر چه پیشتر می‌رویم حجم آب بیشتر می‌شود.

آبشار چهارم تنگ تامرادی
آبشار چهارم تنگ تامرادی

برنامه فرود از آبشارهای تنگ تامرادی

به آبشار پنجم می‌رسیم که حجم آب بسیار بالاست. آب با خروش زیاد از میان سنگ‌ها به پایین می‌جهد و غوغایی به پا کرده که صدا به صدا نمی‌رسد. یک گروه دره‌نوردی از شیراز در حال فرود از این آبشار هستند و جلوه‌ای متفاوت به آبشار داده‌اند. ادامه مسیر بعد از آبشار پنجم بدون ابزار فنی و تجهیزات سنگ‌نوردی ممکن نیست و این آخرین آبشاری است که می‌توانیم ببینیم.

آبشار پنجم تنگ تامرادی
آبشار پنجم تنگ تامرادی

دره‌نوردان می‌گویند که ۴ آبشار بلند و چندین آبشار کوچک را تا به اینجا فرود آمده‌اند و با یک حساب و کتاب ساده به مجموع ۹ آبشار در تنگ تامرادی می‌رسیم.

فرود از آبشار

بهترین فصل بازدید از آبشارهای تنگ تامرادی

تنگ تامرادی در بخش گرمسیری استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است و در نتیجه بهترین آب و هوای این منطقه را در اواخر زمستان و بهار می‌توانید تجربه کنید. در این زمان آب آبشارها بسیار سرد است اما یخ نمی‌زند.

آبشار تامرادی
حجم بالای آب در آبشار پنجم – فروردین

میزان آب آبشارها در بازدیدی که مردادماه ۱۴۰۱ داشتم مرا متعجب کرد. هوای تابستان‌های تنگ تامرادی گرم است اما آب سرد آبشارها و حجم خوب آب شما را خنک می‌کند. اگر در تابستان به بازدید آبشارهای تنگ تامرادی می‌روید، بهتر است طوری برنامه‌ریزی کنید که در اوج گرمای ظهر در منطقه نباشید!

شنا در تنگ تامرادی

وقایع تاریخی تنگ تامرادی

اولین بار که اسم تنگ تامرادی رو شنیدم دلم می‌خواست رویاپردازی کنم که این اسم مربوط به یک واقعه تاریخی بشه! اون موقع عکس و فیلم زیادی از تنگ وجود نداشت و در نتیجه بیشترِ تصویرسازی‌ها رو خودمون انجام می‌دادیم… وقتی از آخرین پیچ‌های جاده به بالای تنگه می‌رسیم، دلم خواست افسانه‌هایی که در ذهنم شکل گرفته بود رو تکمیل کنم!

مجسمه آریو برزن یاسوج
مجسمه آریوبرزن سوار بر اسب – خروجی شهر یاسوج

تنگ تامرادی، منطقه‌ای تاریخی است که گفته می‌شود آریوبرزن سردار شجاع ایرانی در دوران هخامنشیان با سپاه خود در این محل در مقابل هجوم اسکندر مقدونی مقاومت کرده است. اسکندر مقدونی پس از تصرف شوش و در راه رسیدن به تخت جمشید در فارس، دو راه پیش رو داشت که یکی از آن‌ها از تنگ تامرادی در کهگیلویه و بویراحمد امروزی می‌گذشته است.

تنگ تامرادی

درباره محل درگیری آریوبرزن و اسکندر مقدونی، روایت دیگری وجود دارد که آن را به اَرجان و تنگ تَکاب بهبهان در خوزستان نسبت می‌دهد. هر دو روایت می‌تواند درست باشد چرا که هر دو تنگه در مسیر کاخ آپادانا به پرسپولیس قرار گرفته‌اند. با این وجود، هیچ‌کدام از روایت‌ها قطعی نیست و در حد یک گمانه‌زنی باقی مانده است.

جنگ تنگ تامرادی

از طرفی تنگ تامرادی در زمان پهلوی، محل درگیری ارتش رضاشاه با بویراحمدی ها به فرماندهی کی لهراسب بوده است.

رودخانه تامرادی

در سفر نوروزی که سال‌ها پیش به بخش گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد داشتیم، جاده زیبای بابامیدان، پل تاریخی پریم، تنگ سروک (تنگ سولک)، دو گور دوپا، کوه خامی، جاده باشت به چرام و آبشار کمردوغ یکی از بلندترین آبشارهای ایران را هم دیدیم و از این همه تنوع و جاذبه در این استان کوچک شگفت‌زده شدیم.

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

‫۸ دیدگاه ها

  1. درود
    به به خوشحالم دوباره دست به قلم شدی
    مدتها بود بینا بین خاک می خورد
    امروز سر زدم دیدم نه تنها گردگیری شده بلکه خارجکی و به روز شده!
    هرچند همسفری باهات سخته و انرژی رستم می خواد ولی دل بازم می طلبه
    ایشالا خدا قسمت کنه!

    1. درووود بر محمد عزیز
      فدای محبتت خوشحالم که به خونه خودت سر زدی
      ایشالا خیلی زود همسفر بشیم

  2. ممنون برای معرفی این جاذبه شگفت انگیز
    حتما تو تقویم آخر زمستان میذاریمش
    ارادتمند شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا