طبیعت گردی

منطقه حفاظت شده و جنگل پرور

اولین بار واژه اکوتون را در یکی از کلاس‌های طبیعت‌گردی شنیدم. اما وقتی با معنای آن آشنا شدم، بهترین جایی که در ذهنم تداعی شد پرور بود. رودبارک، ملاده، اوپِرت، گردنه گوکلی و قسمت‌های مختلف منطقه حفاظت‌شده پرور سمنان یک اکوتون به معنای واقعی را شکل داده‌اند.

گردنه گوکلی

منطقه حفاظت شده پرور کجاست؟

برای بازدید از پَروَر باید از کمربندی شهر سمنان به سمت شمال شرقی و مرز استان مازندران بروید.

مسیر دسترسی به پرور از سمنان بدین شرح است: در جهت شمال و در جاده مهدی‌شهر، با گذر از شهمیرزاد در جاده کیاسر به سمت فولادمحله حرکت کرده و در ۳۴ کیلومتری شهمیرزاد با رسیدن به گردنه گرمکش، باید به سمت روستای پرور تغییر جهت دهید.

نوشته های مشابه

جاده روستای ملاده

به جز پرور، روستاهای کلیم، کاورد، تلاجیم، فینسک، ملاده، شلی، هیکو، سرخ‌ده و اوپرت در قسمت کوهستانی منطقه واقع شده‌اند که این خود باعثبه وجود آمدن تعارض زیاد مردم با حیات وحش شده است.

پاسگاه محیط بانی پرور

پرور، گلستانی کوچک!

پرور شباهت زیادی به پارک ملی گلستان دارد. دشت های پست، تپه ماهور، کوه و صخره‌های بلند و جنگل‌های پراکنده و متراکم همگی با هم در یکجا دیده می‌شود.

کندوهای زنبور عسل پرور

شاید بتوان گفت پرور، گلستان کوچک است چرا که تمام آن ویژگی‌ها را در منطقه‌ای کوچکتر می‌توان جستجو کرد.

نمای باز منطقه پرور

 پوشش گیاهی متنوع منطقه پرور شگفت‌انگیز است. از چمنزار و دشت‌های پوشیده با گل تا درختان اورس در ارتفاعات…

پوشش گیاهی غنی پرور

اکوتون چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

منطقه‌ای که دو اکوسیستم متفاوت با هم هم‌پوشانی دارند را اکوتون می‌گویند. به زبان ساده‌تر وقتی دو یا چند اقلیم، آب و هوا و تنوع گیاهی و جانوری متفاوت به هم می‌رسند، نقطه تلاقی آن‌ها را اکوتون می‌گویند. همانطور که به درستی حدس می‌زنید این گونه مناطق پر از شگفتی و دیدنی هستند.

بلوط های قدیمی رودبارک

وجود هم‌زمان گونه‌های گیاهی جانوری دشتی، تپه‌ماهوری، دامنه‌ای، کوهپایه‌ای و کوهستانی تایید این موضوع است.

کبک
کبک زیبایی که در بلندی برای ما می خواند…!

می‌شود تصور کرد تا پیش از این‌که دسترسی ما انسان‌ها به درون این تنگه در دل کوهستان آسان شود، حیات وحش اینجا چقدر جذاب‌تر بوده و احتمالا دست کمی از تنوع و تعدد حیات وحش افریقا نداشته است!

کلبه کوهستانی پرور

وسعت این دشت میان کوه‌های پوشیده از درخت را با توجه به رد ماشین می‌توانید تصور کنید.

دشت پرور

ای کاش رانندگان خودروهای دو دیفرانسیل و علاقمندان به آفرود یادشان بماند که به هر جایی که ماشین آن‌ها توان رفتن داشت، نباید وارد شد!

عکاسی طبیعت

این دشتِ پوشیده از گل و گیاه با چند رفت و آمد ماشین، دیگر تماشایی نخواهد داشت.

تنوع زیستی پرور

جدایی پارک ملی صیدوا از منطقه حفاظت شده پرور

پرور سه زون امن حفاظتی دارد: صیدوا که همان منطقه دشتی پرور است، رودبارک با پوشش جنگلی و سرتنگه با صخره‌هایی بلند و تنگه‌ای زیبا.

جاده صیدوا

 البته در آخر روزهای سال ۹۴، منطقه امن صیدوا که یکی از مناطق بسیار مهم درون منطقه حفاظت‌شده پرور بود به پارک ملی ارتقا یافت و اکنون در بالاترین سطح حفاظتی سازمان محیط زیست قرار گرفته است.

از دشت صیدوا با گذر از سرتنگه و به فاصله کمی در شمال منطقه به جنگل هیرکانی می‌رسیم.

جنگل های هیرکانی مازندران

شکافی در دل کوهستان ایجاد شده است و دنیایی دست‌نیافتنی را درون تنگه‌ای عمیق شکل داده که شگفت‌انگیز است.

تنگه هیکو
نسبت فردی که گوشه بالا سمت راست ایستاده را با عظمت این تنگه مقایسه کنید!

گاوبانگی در منطقه حفاظت شده پرور

زمان جفت‌گیری مرال‌ها اواخر تابستان است و بدون شک یکی از بهترین مناطق برای تجربه گاوبانگی، همینجاست. در این زمان، محیط‌بانان برای حفاظت بیشتر از گوزن قرمز در دل کوهستان و جنگل چادرهای متعدد برپا می‌کنند.

جاده‌های ابری

فصل مستی مرال‌ها را گاوبانگی می‌گویند و در بین کارشناسان محیط زیست و حیات وحش، به همین نام معروف است.

شاخ مرال یا گوزن قرمز
مرال نر در زمستان شاخ خود را می‌اندازد و سال بعد دوباره صاحب شاخ می‌شود.

کلکسیونی از پارک های ملی در دل کوهستان البرز

روی نقشه که نگاه می‌کنم پرور هم مرز با منطقه حفاظت‌شده بولا و پناهگاه حیات وحش دودانگه و در نزدیکی پارک ملی کیاسر دیده می‌شود. این مجاورت خود گویای اهمیت این زیستگاه ارزشمند کشور است. صعب‌العبور و غیرمسکونی بودن بخش بزرگی از این مناطق باعث حفاظت طبیعی آن‌ها شده است.

اکوتون پرور
صدای جریان آب درون تنگ در این سکوت کوهستان همراه با پرواز پرندگان شکاری حس عجیبی به همراه دارد.

جاده‌ای که از سرتنگه و تنگه پرور می گذرد، اگرچه زیباست اما بلای جان بسیاری از گونه‌های گیاهی و جانوری منطقه است. البته وجود پاسگاه محیط‌بانی در ورودی تنگه باعث حضور همیشگی دسته کل و بزها در این قسمت منطقه شده است.

کل و بز وحشی
کل و بزهایی که هر لحظه به شما ثابت می‌کنند سلطان صخره‌ها هستند

اقلیم نیمه‌خشک سرد تا مرطوب معتدل و دامنه ارتفاعی ۱۱۹۰ تا ۳۳۰۰ متر در دشت و کوهستان، تنوع زیستی خوبی را در پرور به وجود آورده است…

افعی البرزی
افعی البرزی، مار سمی و بسیار خطرناک ساکن پرور

رهاسازی گونه‌های حیات وحش در زیستگاه طبیعی

یکی از اهداف این سفر، رهاسازی چند گونه حیات وحش بود که پس از مراقبت‌های علی‌رضا شهرداری عزیز، سر حال شده بودند و اکنون آمادگی برگشت به طبیعت رو داشتند.

کوهستان ابری

داستان از این قرار بوده که علاقمندان به حیوانات از روی ناآگاهی، حیواناتی را خریداری کرده و در خانه نگهداری می‌کنند اما پس از مدتی یا خسته می‌شوند یا پی به اشتباه خود می‌برند و آن‌ها را به کلینیک پارک پردیسان تهران تحویل می‌دهند.

رهاسازی گونه های حیات وحش

با توجه به تنوع زیستی بالای منطقه پرور، تعدادی از گونه‌هایی که هر کدام دچار آسیب‌دیدگی شده و اکنون درمان شده بودند را در منطقه رهاسازی کردیم. البته این کار با مشورت از کارشناسان حیات وحش و کسب مجوز از مدیریت منطقه حفاظت شده پرور انجام گرفت.

استتار آخوندک
استتار آخوندک

دو لاک‌پشت مهمیزدار، دو کلاغ نوک سرخ، یک بزمجه، یک گِکو و دو جوجه تیغی توانستند به منطقه‌ای مشابه زیستگاه اصلی خود بازگردند.

لاک پشت مهمیزدار
لاک پشت مهمیزدار در منطقه حفاظت شده پرور

این کلاغ نوک سرخ از دو سال پیش در اسارت بوده است و مدتی پیش صاحب آن، تصمیم می‌گیرد که زندگی جدید به این پرنده پر سر و صدا ببخشد!

کوهستان پرور

پرواز این پرنده‌ی به ظاهر خشن اما جذاب بر بلندای تنگه عمیق هیکو و انعکاس صدای آزادی‌اش، زیباترین و ماندگارترین لحظات این سفر بود.

کلاغ نوک سرخ
کلاغ نوک سرخ در تنگه هیکو

پس از تجربه این لحظات زیبا که با اشک و بغض همراه بود، نام این تنگه را تنگ آزادی گذاشتیم!

رهایی در طبیعت

در پیمایشی که در روز دوم سفر اطراف روستای رودبارک داشتیم، تنوع طبیعی جذابی رو دیدیم. همین تنوع، سرعت حرکت و پیمایش ما را به طرز محسوسی پایین آورد.

گربه نوروزی
گربه نوروزی که به عقیده مردم، خبر از بهار و نوروز می‌آورد.

پرور، زیستگاه خرس قهوه‌ای

اما در بازدید از مناطق اطراف روستای رودبارک، حضور خرس قهوه‌ای به خوبی مشهود بود. شاخه‌های شکسته‌شده توسط خرس‌ها، سرگین و ردپای آن‌ها بود اما دیدن آن‌ها به این راحتی‌ها هم نیست.

رد پای خرس قهوه ای در پرور
رد خرس قهوه ای که به نظر می آید خرس بزرگی هم باشد.

از نزدیکی روستای رودبارک، قله‌ای را دیدم که با پرس و جو متوجه شدم دومین قله بلند استان سمنان یعنی نیزوا است؛  بعد از قله شاهوار بلندترین نقطه سمنان.

قله نیزوا سمنان

 آقای امیری محیط‌بان قدیمی منطقه پرور راهنمای ما بود. فردی که شکاربانی خود را در همین منطقه آغاز کرده است و کوله‌باری از تجربه را به دوش می‌کشد.

گشت با محیط بان پرور

جناب امیری پس از بازنشستگی دوباره دعوت به کار شده‌اند تا تجربیات خود را در اختیار محیط‌بانان جوان‌تر بگذارند. این تصمیم نشان از تدبیر اداره محیط زیست سمنان دارد و باید به آن‌ها تبریک گفت برای پاسداشت حضوری ۳۳ ساله همراه با عشق به محیط زیست.

تابلوی محل عبور حیوانات وحشی
تابلوهای هشدار عبور حیات وحش

حضور مهدی مجتهدی عزیز به عنوان کارشناس این برنامه و نگاه چندبعدی وی به محیط زیست و آشنایی با پرور به جهت چند سال کار پژوهشی در این منطقه، غنیمتی برای گروه ما بود.

محیط بانی
کانکس محیط بانی پرور در نزدیکی روستای رودبارک و در نقطه‌ای ایده‌آل و مشرف به منطقه

یکی از شیرینی‌هایی که تور حیات وحش پرور برام داشت، آشنایی با جوانی مشتاق و از اهالی یکی از روستاهای جنوب ایران بود. عبداله به دنبال علاقه‌مندی خود، نزدیک بیست ساعت از بستک به شیراز و تهران آمده بود تا روی دیگر زندگی را تجربه کند. از کار در کوره آجرپزی در روستایی بین فارس و هرمزگان تا تجربه لمس کوهستان البرز و جنگل‌های هیرکانی.

دوربین کشی در منطقه حفاظت شده پرور
در جستجوی خرس قهوه ای و پلنگ ایرانی در میان صخره ها و کوه های وسیع منطقه رودبارک منطقه پرور

در این سفر هم‌چنین افتخار همراهی با اعضای انجمن یوزپلنگ ایرانی را داشم.

عکاسی حیات وحش

@All Photos taken by Mohammad Gaeini

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

‫۱۲ دیدگاه ها

  1. سلام واقعاً مطالب مفیدی بود🙏 و من هم راضی هستم
    البته یک سوال دارم ببخشید گفته شده که در قسمت جنگلی این منطقه ردپای یک حیوان بزرگ دیده شده که از درپای پلنگ هم بزرگ تر هست
    البته منظورم این ردپایی که اینجا گذاشتید نیست و من رو در تردید گذاشته که نکنه رد پای ببر باشه!
    البته دوباره گزارش دادند محیط بانان عزیز که در همین قسمت جنگلی دوربین های تله ایی مشاهده کردند که دو حیوان در شب بر سر یک لاشه دعوا می‌کردند که به سختی تشخیص دادند که از پلنگ هم بزرگتر بوده ولی به خاطر سیاهی شب به خوبی دیده نشده! و این هم من رو در تردید گذاشته که نکنه رد ببر باشه اخیراً خبر هایی منتشر شده که ببر مازندران هنوز منقرض نشده و من که یکی از حامیان حیات وحش هستم و بسسسسسسسسیار به حیواناتی چون ببر مازندران و شیر ایران علاقه دارم آیا این خبر ها درست هستند؟

    1. درووود بر شما
      نه متاسفانه این اخبار نمی‌تونه درست باشه و واقعیت تلخ اینه که ببر مازندران خیلی وقته که منقرض شده

    1. خوشحالم که مطلب موردپسندتون بود
      مشکلی برای دانلود نیست
      احتمالا به خاطر مرورگرتون هست که نتونستید دانلود کنید
      با کروم امتحان بفرمایید

  2. چند سال هست که خواننده مطالب زیبای شما هستم. خوشحالم که اولا سنت وبلاگ نویسی رو زنده نگه داشتید. و دوم اینکه مطالبتون عالی، شیرین ، منحصر به فرد و زیبا هستند.
    شخصا با خوندن وبلاک و وبسایت شما احساس سبکی میکنم و طعم شیرین طبیعت رو کاملا حس میکنم. شاد باشید و دیر زندگی کنید جناب گائینی

    1. درووود بر جواد عزیز
      خوشحالم که دوستان و خوانندگان قدیمی وبلاگ، همچنان به اینجا سر می‌زنند و البته همین موضوع بهم انگیزه میده که ایران را بگردیم رو زنده نگه دارم
      ممنونم از پیام پر مهرتون
      باز هم سر بزنید 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا