طبیعت گردی

صعود زمستانی قله کرکس

صعود زمستانه به قله زیبای کرکس در شرایط برف و بوران شدید و هوایی بسیار سرد برگزار شد. ارتفاع قله کرکس ۳۹۲۵متر است و یکی از قلل مرتفع زاگرس مرکزی محسوب می‌شود.

طلوع کرکس
تلاش زیاد خورشید صبح چله زمستون برای طلوع!

قله کرکس کجاست؟

قله کرکس در نزدیکی یکی از معروف‌ترین شهرهای کویر مرکزی ایران واقع شده است؛ نطنز در استان اصفهان. البته دسترسی به این قله فقط از نطنز نیست و چند مسیر صعود دارد.

وجود این کوه بلند و برف‌گیر، موهبتی برای این منطقه کویری است و باعث به وجودآمدن روستاهای کوهپایه‌ای و معروف شده است. روستاهای طار، طامه و کِشِه از معروف‌ترین روستاهای دامنه کوه کرکس هستند.

قله برفی کرکس

نوشته های مشابه

معروف‌ترین مسیر صعود به قله کرکس، از جبهه جنوبی آن است. مبدا صعود به جاده مرغداری معروف است. برای رسیدن به این جاده باید خود را به روستای کشه و سپس به لیاسن برسانید.

مرغداری کشه

 

از شروع حرکت تا رسیدن به پناهگاه در شرایط زمستانی حدود ۳ ساعت کوهپیمایی سبک انجام دادیم.

پناهگاه اصلی کرکس

وجه تسمیه کوه کرکس

در رابطه با علت نام‌گذاری کوه کرکس روایت‌های گوناگونی وجود دارد. از گذشته دور نام‌گذاری کوه‌های ایران به نام پرندگان امری مرسوم بوده است چنان‌چه قله‌هایی مانند حوض دال در کوهستان دنا یا قله درفک در دیلمان گیلان را داریم.

قله کرکس

نام کرکس هم ممکن است به دلیل وجود کرکس در این منطقه و در واقع زیستگاه این پرنده شکاری باشد. کرکس مانند دال و هما از خانواده لاشه‌خوارهاست.

صعود زمستانی

در مورد قله کرکس، یک روایت این است که آنقدر این کوه بلند است که حتی کرکس هم به قله آن نمی‌رسد.

داستان‌ها و روایت‌های اشتباهی هم در مورد قله کرکس و حضور شاه عباس و ساخت بنای یادگاری وجود دارد که همگی مربوط به گنبد باز نطنز است و ارتباطی با قله کرکس ندارد.

کوهستان کرکس

قله کرکس درون منطقه حفاظت‌شده کرکس واقع شده است که توسط سازمان محیط زیست حفاظت می‌شود. از این رو در حین صعود، شانس دیدن کل و بز وحشی یا گله‌های گراز را خواهید داشت. گزارش‌هایی از حضور پلنگ در این منطقه هم داریم! امیدوارم خوش‌شانس باشید و پلنگ ایرانی را در حین صعود ببینید.

منطقه حفاظت شده کرکس

پناهگاه و جانپناه کوه کرکس مأمن کوهنوردان

پناهگاه کرکس سه اتاق و یک سالن بزرگ دارد و در مجموع می‌تواند پذیرای حداقل ۶۰ کوهنورد باشد. اتاق‌های تمیز، وجود چشمه در کنار ساختمان و سرویس بهداشتی از امکانات دیگر پناهگاه کرکس است.

اتاق‌های پناهگاه کرکس

پناهگاه کوه کرکس سال ۱۳۸۴ به همت هیات کوهنوردی استان اصفهان و با حمایت شرکت مخابرات این استان، در ارتفاع حدود ۳۱۰۰متری از سطح دریا ساخته شده است. تلفن آقا آرمین مسول پناهگاه کرکس جهت هماهنگی ۰۹۱۳۹۷۳۴۵۶۲.

پناهگاه کرکس

برای اقامت در پناهگاه به ازای هر نفر، ۲۰هزار تومان دریافت می‌شود (آپدیت تیرماه ۱۴۰۰) و اگر مایل باشید می‌توانید حکم صعود به قله کرکس را در همین پناهگاه از نماینده فدراسیون دریافت کنید. جانپناه کرکس نیز هم‌چنان قابل استفاده است و در کمی بالاتر از پناهگاه جدید دیده می‌شود.

جانپناه کرکس

حرکت از پناهگاه کرکس به سمت قله

ساعت ۶ صبح اولین گروهی بودیم که راهی قله شدیم. در همان ابتدای مسیر و پس از خروج از پناهگاه کرکس، دیدن چادر کوهنوردان در سرمای وحشتناک صبح ما را شگفت زده کرد.

شروع صعود کرکس

صدای حداقل ۳ نفر از داخل چادر شنیده می‌شد که شب را در این منطقه به صبح رسانده بودند. به آن‌ها صبح به خیر گفتیم و در دل همت و اراده آن‌ها را تحسین کردیم.

صعود زمستانی به قله کرکس

انتخاب مسیر زمستانه صعود قله کرکس

در نزدیکی پناهگاه و پس از حدود ۱۰ دقیقه کوهپیمایی، به تابلویی می‌رسیم که دو راه پیش روی ما می گذارد: مسیر زمستانه و مسیر تابستانه. مسیر تابستانه شیب بیشتری دارد و سریع‌تر به روی یال می‌رسد. با صلاحدید راهنمای برنامه (میثم خضری عزیز) مسیر زمستانه برای صعود انتخاب می شود.

تابلوی راهنمای مسیر کرکس

مه غلیظ شب گذشته به مرور از روی پناهگاه به سمت قله رفته بود و می‌شد حدس زد با آب و هوای کاملا زمستانه روبرو خواهیم شد که البته در چله زمستان طبیعی به نظر می‌رسید. هر لحظه برف و یخ و صخره و بته‌های برفی و تابلویی هنرمندانه و زیبا از طبیعت کرکس پی روی ماست.

زمستان هنری کرکس

با توجه به این که اولین تیم صعودکننده به قله بودیم، مسیر نیاز به برفکوبی جدی داشت. پیش‌بینی‌هامون درست از آب دراومد و برف و بوران منطقه رو فرا گرفت. وضعیت هوای قله کرکس رو قبل از حضور در منطقه چک کرده بودیم.

برف کوبی مسیر

هرچند برای رسیدن به قله برف‌کوبی سنگینی رو انجام دادیم اما هیجان این صعود زمستانی، انرژی مضاعفی به گروه داده بود. در نزدیک قله بودیم اما تقریبا چشم چشم رو نمی‌دید و مه غلیظ در زیر قله به استقبال ما آمد.

مه غلیط کوهستان

قبل از صعود به قله کرکس، با خودم خیال‌پردازی کرده بودم که از روی قله کل منطقه و روستاهای اطراف رو می‌بینم اما زهی خیال باطل! در شرایطی که موقعیت حدودی قله رو پیدا کرده بودیم، هم‌چنان هیچ جایی پیدا نبود!

کوهنورد یخ زده کرکس

و نهایتا گروه کوهنوردی ما بر روی قله، عکس یادگاری می‌گیرد به همراه آقای کشاورز، دوست جدیدمون که از بناب تشریف آورده بودند. صعود زمستانی ما از پناهگاه تا قله کرکس حدود ۴ ساعت طول کشید.

روی قله کرکس

فرود زمستانی از قله کرکس

کوهنوردان قدیم همیشه اعتقاد داشتند فرود از قله خطرناک‌تر از زمان صعود است. این واقعیت در برنامه‌های زمستانی که همراه با برف و یخ است، بیشتر به چشم می‌آید. بخش‌هایی از مسیر به دلیل شیب زیاد و یخ‌زدگی مسیر، برای حمایت بیشتر مجبور به استفاده از طناب شدیم!

طناب کوهنوردی

خطر ریزش بهمن در کوه کرکس

کرکس یکی از کوه‌هایی است که به صورت جدی مستعد بهمن است و در بخش‌هایی از مسیر این خطر به صورت جدی حس می‌شود. واقعیت این است الان که مرور می‌کنم، صعود ما در این شرایط با ریسک بالایی همراه بود.

پیش به سوی قله کرکس

البته اگر صعود ما در یک روز آفتابی بود، خطر ریزش بهمن حتمی بود. این سرمای هوا تنها امیدمان بود. در عکس زیر بخش‌هایی که محو شده به دلیل یخ‌بستن لنز دوربین است!

صعود زمستانه کرکس

ایشون آقای نادعلی‌نسب ما هستند که تازگی‌ها فشن شدند و البته سوژه عکاسان منطقه!

محمد نادعلی نسب

چرا باید در کوهنوردی لباس رنگی بپوشیم؟

همه گروه علاوه بر سه لایه اصلی پوشش کوهنوردی، یک لایه اضافه‌تر از برف و یخ نصیبشان شده بود! ضرورت پوشیدن لباس‌هایی با رنگ تند در کوهستان و به خصوص در فصل زمستان در چنین شرایطی مشخص می‌شود.

لباس رنگی در کوه
اینجا همه تغییر رنگ داده‌اند!

جستجو و پیداکردن کوهنوردانی که در کوهستان راه را گم کرده‌اند، کاری بس دشوار است. در چنین شرایطی، لباس‌های با رنگ تند مانند راهنمایی زندگی‌بخش عمل می‌کند.

لباس رنگی کوهنوردان
اینجا همه تغییر رنگ داده‌اند!

صعود به کرکس در شب یلدا

در دلِ این برنامه جدی کوهنوردی ۲تا برنامه حاشیه‌ای هم داشتیم. یکیش رو می‌تونید از سرکوله‌ی این آقا حدس بزنید!

کادوی تولد در کوه

کیک تولد با شمع‌های نه چندان زیاد!!! تولدت مبارک هم‌قله… (تولد خانم ارژنگ بود)

کیک تولد در کوه

حاشیه دوم هم مراسم شب یلدای زودتر از موعد بود که با حافظ‌خوانی و فال و انارخوران و آجیل شب یلدا در شب به یادماندنی پناهگاه کرکس، زیر نور فانوس به صبح شد.

شب یلدا در کرکس

تبریک به همه دوستان برای این صعود زمستانی که با وجود شرایط جوی نامساعد با موفقیت انجام شد و جای همه کسانی که قرار بود بیایند و نیامدند هم بسیار خالی بود.

کوهنوردان قله کرکس

کرکس از اون قله‌هاییه که دوست داری باز هم بیایی به دیدنش! پس به امید بازگشت دوباره، بدرود کرکسِ وحشی!

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا