طبیعت گردی

آهنگ کوک طبیعت در دریاچه چندقلوی آهنک فیروزکوه

یکی از دریاچه‌های نزدیک به تهران دریاچه آهنگ است که از چندین دریاچه تشکیل شده است و مجموعه‌ای از شش دریاچه کوچک و بزرگ را در این منطقه می‌توانید ببینید. دریاچه‌های اصلی سه قلو هستند، یک دریاچه در پایین‌دست دیده می‌شود و دو دریاچه‌ای که در زمان بازدید ما به صورت نی‌زار و مرداب بود و عملا خشک شده بودند.

دریاچه چندقلو آهنک
دریاچه سوم آب دارد اما کاملا با محصور درنیزارهاست

دریاچه آهنک یا آهنگ کجاست؟ چطور برویم؟

در جاده فیروزکوه و قبل از رسیدن به فیروزکوه و هرانده، چند کیلومتر بعد از امین‌آباد، تابلوی زرین‌دشت در سمت راست جاده دیده می‌شود. با عبور از روستاهای خمده انزها، مزداران و خرمدشت (گچی) به سه راهی سیمین‌دشت می‌رسیم که سمت راست به حصاربن می‌رود و سمت چپ به سمت سیمین‌دشت و ایستگاه راه‌آهن آن می‌رود.

برای رفتن به دریاچه آهنک، پس از ورود به سیمین‌دشت مسیر مستقیم را ادامه داده تا به پل زیرگذر قطار می‌رسیم. اینجا تابلوی راهنمای دریاچه را می‌بینید که با گذر از تونل زیرگذر، جاده‌ای به طول پنج کیلومتر در انتظار شماست.  این جاده کاملا خاکی و باریک است و رفتن به آن با خودروی سواری معمولی کار چندان راحتی نیست. مسیر رسیدن به دریاچه‌ها برای تردد مینی‌بوس و اتوبوس هم مناسب نیست.

جاده دریاچه آهنک

نوشته های مشابه

کدام نام درست است؛ دریاچه آهنک یا آهنگ؟

آن چه که در منابع جغرافیایی به عنوان نام دریاچه آمده و در مسیر هم می‌بینید، دریاچه آهَنَک نام درست است که تا پیش از سال ۱۳۹۰ هم به همین نام شناخته می‌شد (البته واقعیت اینه که این دریاچه در آن زمان آن‌چنان شناخته شده نبود). اما آن‌چه امروز در میان گردشگران بیشتر به گوش می‌خورد، نام دریاچه آهنگ است.

دریاچه اصلی آهنک

این که علت این تغییر نام چیست را کسی نمی‌داند اما یک نمونه جالب و خوب از تغییر اسامی را در دوره‌ای ده‌ساله شاهدیم! به همین دلیل است که در مورد وجه تسمیه مکان‌های مختلف نمی‌توان خیلی راحت اظهار نظر کرد.

نیزارهای سوخته
نیزارهای سوخته حاشیه دریاچه و نگاه پرمعنای کاوه فرزانه، عکاس طبیعت

تجربه غواصی در نزدیکی تهران در دریاچه آهنک

سال‌ها بعد از بازدید از دریاچه آهنک، فیلمی به دستم رسیده بود که مربوط به غواصی و تصاویر دنیای زیرآب یک دریاچه کوهستانی در نزدیکی تهران می‌شد. سازنده آن فیلم تلاش کرده بود نماهای بسته‌ای از دریاچه را نمایش دهد تا محل آن لو نرود!

بعد از آن، پیام‌های تبلیغاتی از همان گروه دریافت کردم که تور غواصی در دریاچه‌ای ناشناخته را معرفی می‌کرد. از دیدن تصاویر غواصی در دریاچه آهنگ تعجب کردم و البته حسابی لذت بردم. آن‌چه در این فیلم مشخص بود، عمق بالای دریاچه، پوشش گیاهی کف دریاچه و البته بستر شنی آن است که تایید می‌کند مکان مناسبی برای شنا نیست.

دریاچه لاجوردی آهنک

عبور از منطقه شکارممنوع کاوده و برج گذرخانی

بعد از روستای مزداران، منطقه شکارممنوع کاوده شروع می‌شود که تا روستای سیمین‌دشت ادامه دارد. در این مسیر پرندگان شکاری زیادی دیده شد که جمعیت سارگپه پابلند بیشتر از همه بود.

انار کندو
نمای زیبایی از کوه انار کندو فیروزکوه

عقاب طلایی، دلیجه، عقاب دشتی و سارگپه معمولی هم در همان دقایقی که از بین سیدآباد و سیمین‌دشت بودیم برایمان عرض اندامی کردند و چرخی در آسمان آبی البرز زدند.

در مورد وجه تسمیه کاوده گفته می‌شود که گاودره بوده و تغییر شکل پیدا کرده است.

سارگپه

یک کیلومتر بعد از روستای گذرخانی، یک بنای آرامگاه‌مانند دیده می‌شود که در میان یک باغ سیب و بر روی تپه‌ای کنار جاده واقع شده است. این برج گچبری‌های زیبایی دارد و به بناهای سلجوقی شباهت دارد.

کوه انارکندو

علاوه بر این، یکی از بزرگ‌ترین دهانه‌های غاری ایران با نام رودافشان در فاصله بسیار نزدیکی از دریاچه آهنگ واقع شده است که هر دو این جاذبه‎ها (دریاچه و غار) را می‌توان در یک روز بازدید کرد البته به شرط آن‌که صبح زود از تهران خارج شوید و با زمان‌بندی مناسب حرکت کنید.

روستای کلاک

مسیر پر از باغات میوه است و از طرفی عبور خط آهن تهران شمال از این دشت سیمین و فیروزه‌ای، آن را حسابی جذاب کرده است.

پانوراما دریاچه آهنگ
نمای پانوراما از دریاچه چندقلوی آهنگ

چه فصلی به بازدید دریاچه آهنک برویم؟

بهترین زمان برای بازدید از دریاچه آهنگ، نیمه بهار تا پیش از شروع تابستان است به شرط این که بارندگی نباشد و جاده قابل تردد باشد.

در فصل تابستان، شدت آفتاب بسیار زیاد است و تقریبا هیچ سایه‌ای پیدا نمی‌کنید که زیر آن پناه بگیرید. در عین حال بهترین فصل غواصی در دریاچه آهنک، همین تابستان است.

منظره آهنگ در پاییز هم دیدنی است البته پیش از شروع بارندگی‌های نیمه دوم سال و مسدود شدن جاده خاکی و خطرناکِ دریاچه.

دریاچه لاجوردی آهنک

نیزارهای اطراف دریاچه آن‌چنان بلند است که به راحتی می‌توان درون آن‌ها استتار کرد!

دریاچه کوچک آهنک
دریاچه پایین‌دست که تبدیل به مردابی پوشیده از نیزار شده است

 

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

‫۱۰ دیدگاه ها

  1. سلام
    ممنون گزارش خوبی بود
    یعنی اگر خشکسالی نبود دریاچه آهنگ تعداد بیشتری دریاچه داشت؟

  2. دریاچه بسیار زیباست من با جلیعه نجات دو ساعت تو اب بودم ولی جاده بسیار بدی داره مخصوصا شیب اول که لب پرتگاه است بعد برگشتن یه کارواش حسابی برید تو شیب اول اگر قلق را ندانید گیر میکنید وباید عقب بیائید و ماشین لیز خورده وبه سمت پرتگاه می ره خیلی مراقب باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا