طبیعت گردی

دریاچه نئور اردبیل

اگر از علاقمندان ماهیگیری هستید، یا طرفدار کمپینگِ راحت و بدون پیاده‌روی در کوهستان یا برعکس اهل کوهپیمایی‌های طولانی هستید، دریاچه نئور Neor اردبیل یکی از بهترین پیشهادات برای شماست.

ساحل شرقی

در این مطلب کمی درباره سیمای طبیعی دریاچه نئور نوشته‌ام، این که راه‌های دسترسی به آن چگونه است و همینطور بهترین زمان بازدید از دریاچه چه فصلی است البته با توجه به تجربیات شخصی.

دریاچه نئور کجاست؟

بزرگ‌ترین دریاچه استان اردبیل با مساحت ۴۲۰هکتار در منطقه داش بلاغ عباس‌آباد و بر اساس تقسیم‌بندی‌های سیاسی استانی، در مرز مشترک با گیلان واقع شده است. این دریاچه آب شیرین در میان کوهستان بَغروداغ در جنوب شرقی اردبیل شکل گرفته است.

کوه های بغروداغ اردبیل
کوه‌های پوشیده از برف بغروداغ اردبیل در اطراف دریاچه در فصل بهار

مسیر دسترسی به دریاچه نئور از اردبیل و در جاده خلخال است. بعد از ۳۵ کیلومتر به سه راهی بودالالو می رسید. از اینجا تا دریاچه ۱۳ کیلومتر جاده کوهستانی زیبا پیش رو دارید که به علت عرض کم، اجازه تردد ماشین‌های بزرگ مانند اتوبوس در آن وجود ندارد.

نوشته های مشابه
دریاچه نئور در تابستان
نمای تابستانی نئور و پوشش گیاهی اطراف آن

اما اگر از تهران به سمت نئور می‌آیید، بهترین و نزدیک‌ترین مسیر استفاده از جاده سرچم است. در کیلومتر ۸۰ اتوبان زنجان تبریز، خروجی سرچم به سمت اردبیل را انتخاب کنید و پیش از رسیدن به اردبیل در سه راهی عباس‌آباد راهی دریاچه شوید.

کوهستان اطراف دریاچه نئور

دریاچه دوم نئور کجاست؟

در برخی منابع ذکر شده که نئور از دو دریاچه چسبیده به هم تشکیل شده است. دریاچه‌ها در فصل‌های پرآب به هم می‌پیوندند و تشکیل یک دریاچه مشترک را می‌دهند. اما شاید این موضوع برای کوهنوردان و طبیعت‌گردانی که معمولا در فصل بهار و اوایل تابستان از اینجا بازدید کرده‌اند، عجیب باشد چرا که چنین چیزی مشاهده نکرده‌اند.

دریاچه دوم نئور
میان‌گذر طبیعی دریاچه که در گرم‌ترین روزهای سال می‌توان بر روی آن قدم زد

 در بازدیدی که در تابستان سال ۱۳۹۴ که یکی از تابستان‌های خشک دهه اخیر بود از دریاچه داشتم، این تفکیک دریاچه‌ها دیده می‌شد که در عکس‌های مربوط به آن سال مشهود است.

آب دریاچه از کجا می‌آید؟

در اطراف دریاچه نئور چشمه‌های پرآب زیادی وجود دارد که همراه با آبی که از ذوب برف کوه‌های سردسیر منطقه به پایین سرازیر می‌شوند، منابع اصلی تامین آب دریاچه را تشکلی می‌دهند. از طرفی سرمای هوا در این نقطه باعث شده، آب حداقل تبخیر را داشته باشد و بدین ترتیب نئور، تبدیل به یک دریاچه کوهستانی دائمی شده است.

دریاچه نئور

یک آب‌بند در شمال دریاچه احداث شده که وظیفه تنظیم آب خروجی را بر عهده دارد.  در ضلع دیگر دریاچه، ساختمان محیط‌بانی دیده می‌شود.

سنگ‌های اطراف دریاچه نئور
شکل سنگ‌های اطراف دریاچه شگفت‌انگیز است

اگرچه عمق دریاچه در نقاطی به حدود ۶متر می‌رسد اما میانگین عمق آن ۳متر اعلام شده است. آب دریاچه ابتدا از طریق رودخانه هیر در در جاده سرچم، به رود قره سو می‌ریزد.

نئور بهاری

بهترین زمان بازدید از نئور

به دلیل سردسیر بودن منطقه، دمای هوا در گرم‌ترین روزهای سال به کمتر از ۳۰ درجه می‌رسد و البته در زمستان ۲۰ درجه زیر صفر پایین می‌آید. به همین دلیل بهترین فصل بازدید از نئور، انتهای بهار و طول تابستان است. در فصل زمستان آب دریاچه یخ می‌زند و ضخامت یخ روی دریاچه در مواقعی تا حدود یک متر هم می‌رسد.

برف اطراف دریاچه نئور
در فصل بهار، برف‌های به جامانده در کوه‌های اطراف دریاچه دیده می‌شود

با وجود خنک‌بودن هوا در تابستان، آفتاب کوهستان حسابی سوزنده است و از آن‌جایی که پوشش گیاهی درختی در اطراف دریاچه وجود ندارد و به جز چند آلاچیق کوچک، هیچ سایبانی در منطقه نیست بهتر است که با امکانات کامل برای بازدید و اتراق در کنار دریاچه راهی شوید.

ساحل دریاچه نئور
ساحل دریاچه نئور مکان مناسبی برای برپایی کمپ است

مشهورترین دریاچه استان اردبیل، مبدأ یکی از زیباترین مسیرهای طبیعت‌گردی ایران در فصل بهار و تابستان است که تا استان گیلان و ییلاق سوباتان می‌رود.  فکرش رو بکنید این دریاچه زیبا، شروع چه برنامه دیدنی ‌می‌تواند باشد! در حالی که پایان مسیر هم ییلاقی شناخته‌شده در گیلان است.

محمد گائینی در کنار دریاچه نئور

ساکنان و آبزیان دریاچه

دریاچه نئور مانند تمام آبگیرهای دیگر، در فصل مهاجرت پرندگان میزبان آن‌هاست. هم‌چنین شنگ Sheng یا سمور آبی تنها پستانداری است که در نئور زندگی می‌کند. گاماروس که نوعی سخت‌پوست و موردعلاقه ماهی قزل‌آلا است از اصلی‌ترین آبزیان دریاچه به شمار می‌رود. گاماروس‌ها با تغذیه از گیاهان و جانوران محیط، مواد آلی آن‌ها را به موجودات بالای هرم زیستی انتقال می‌دهند!

نمای باز دریاچه نئور

یکی دیگر از گیاهان دریاچه نئور بارهنگ آبی نام دارد که وظیفه پالایش و تصفیه آب(گیاهپالایی) را به عهده گرفته است. علاوه بر آن، انواع گونه‌های گیاهی در فصول مختلف به خصوص بهار در کوه‌های اطراف دریاچه چشم‌نوازی می‌کنند.

نجم آبی
نجم آبی در کوه های اردبیل و دورنمای دریاچه

ماهیگیری در دریاچه نئور اردبیل

نئور یک استخر طبیعی بزرگ برای پرورش ماهی به خصوص قزل‌آلای رنگین کمانی است. هر سال در ماه‌های گرم سال، علاقمندان به ماهیگیری راهی دریاچه می‌شوند در اطراف آن کمپ می‌زنند. این دریاچه اگر چه بخشی از منطقه حفاظت‌شده لیسار است اما با نام منطقه حفاظت شده نئور، توسط محیط زیست استان اردبیل محافظت می‌شود و برای ماهیگیری در آن باید از این اداره مجوز دریافت کنید.

ماهیگیری در دریاچه نئور
ماهیگیری در دریاچه نئور با کسب مجوز صورت می گیرد

* عکس‌های دریاچه نئور رو در سفرهایی که از بهار ۱۳۹۰ به بعد داشتم، گرفتم. بعضی با دوربین عکاسی و بعضی با موبایل!

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

‫۶ دیدگاه ها

  1. سلام
    لطفا از وبلاگ کلید فارس – اقلید دیدن فرمائید و در صورت امکان در قسمت پیوند ها یک پیوند هم به وبلاگ کلید فارس – اقلید دهید.
    با تشکر

    fars-key.blogsky.com

    ضمنا مطلب جدیدی در وبلاگ وجود ندارد، اما اگر پیوند دهید خوشحال می شوم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا