طبیعت گردی

زندان دیو معروف به زندان سلیمان

روایت دیو زندانی در کنار تخت سلیمان!

فرم عجیب و شگفت‌انگیز این کوه در نگاه اول شما را مبهوت می‌کند. عظمت زندان دیو که معروف به زندان سلیمان هم هست را نمی‌توان از پایین کوه درک کرد و باید تا بالای کوه بروید. گودالی که آنقدر بزرگ و عمیق است که سالیان سال تصور می‌شده دیوی در آن گرفتار شده یا به روایتی دیگر، حضرت سلیمان در آن زندانی بوده است!

زندان سلیمان در بهار

یک جاذبه زمین شناسی کم‌نظیر در نزدیکی تخت سلیمان

زندان سلیمان یک مخروط کله‌قندی است که از لایه‌های رسوبی تشکیل شده و به صورت یک کوه منفرد به ارتفاع بیش از ۱۰۰متر از زمین های اطراف شکل گرفته است.

دیواره زندان دیو
اینجا کسی تاب ایستادن ندارد!

قطر دهانه گودال عظیم زندان سلیمان ۶۵ متر و عمق آن یعنی ارتفاع از بالای دیواره تا کف گودال ۸۵ متر اندازه گیری شده است. از بالای مخروط، فوران گازهایی (شبیه به دهانه آتشفشان) در کف گودال به چشم می‌خورد که بیشتر از پیش این کوه را اسرارآمیز می‌کند.

گودال بزرگ زندان دیو
هر چقدر تلاش کردم که کف گودال را هم در کادر بگنجانم، نتوانستم!

زندان سلیمان کجاست؟

زندان سلیمان یا زندان دیو در محدوده شهرستان تکاب استان آذربایجان غربی واقع شده‌است. مسیر دسترسی به زندان سلیمان از طریق تخت سلیمان است.

نوشته های مشابه
زندان دیو روی گوگل
زندان دیو سلیمان بر روی نقشه گوگل!

این زندان خیالی در فاصله پنج کیلومتری شمال شرقی سایت جهانی تخت سلیمان قرار گرفته و تخت سلیمان در فاصله ۴۵کیلومتری شمال شرقی تکاب یعنی تقریبا در میانه راه دندی به تکاب واقع شده است.

از زنجان دو مسیر برای رسیدن به زندان دیو وجود دارد. اولی از طریق جاده زنجان-دندی-تکاب که جاده ای پر پیچ و خم و کمی خطرناک است به تخت سلیمان می‌رسد اما راه دیگر که مطمئن‌تر اما کمی دورتر است از بیجار به تکاب می‌آید و از آن‌جا به زندان سلیمان و مجموعه تخت سلیمان می‌رسد.

سایه زندان سلیمان
سایه زندان دیو بر روی دشت مجاور

جاده دندی اتوبوس ممنوع است و این نشان از عرض کم و پیچ‌های تند آن دارد. اگر ای مسیر را انتخاب کردید، بسیار احتیاط کنید و با سرعت مطمئنه در این جاده برانید.

دیوار بلند زندان سلیمان

وجه تسمیه زندان سلیمان و دیو چیست؟

زندان سلیمان، عنوان افسانه‌ای خود را از داستان‌های رایج در منطقه درباره حضرت سلیمان گرفته است. از طرفی نام گذاری زندان دیو بر روی این مکان، به دلیل همین مخوف و رازآلود بودن است که باعث شده آن را به زندان دیوان تشبیه کنند چرا که امکان خروج از آن وجود ندارد.

زندان دیو سلیمان
نمای زندان دیو از بالای کوه بلقیس

کوهپیمایی ساده تا رسیدن به بالای زندان دیو

زندان دیو درست در کنار جاده و بعد از تخت سلیمان به سمت تکاب واقع شده است. از پایین کوه با کمتر از نیم‌ساعت کوهپیمایی در مسیری که بیشتر آن بهسازی شده است می‌توان به بالای زندان سلیمان رسید.

مسیر کوهپیمایی زندان دیو
مسیر کوهپیمایی زندان سلیمان

وقتی به بالای کوه می‌رسید قطعا شوکه خواهید شد! یک چاله طبیعی عمیق که شما اکنون بر لبه دیوار آن ایستاده‌اید! وحشت تمام وجود شما را می‌گیرد و لحظه‌ای لغزش کافیست تا پرندگان شکاری به پرواز در بیایند!

زندان سلیمان در نزدیکی تخت سلیمان

در هنگام بازدید شاهد پرواز شاهین، دلیجه و تعداد زیادی غراب بر فراز دژ صخره‌ای سلیمان بودیم که با سر و صدای خود، هراس در دل ایجاد می‌کنند.

یک شاهین و کلاغ ها بر فراز زندان دیو

آثار تاریخی زندان سلیمان

بعد از رونق آتشکده آذرگشنسب در دوره ساسانیان، کوه و دژ دیو به عنوان قلعه‌ای برای نگهبانی و حفاظت از تخت سلیمان استفاده می‌شده است. در ارتفاع ۸۵ متری کوه و پیش از رسیدن به بالای گودال، بقایای معماری به جامانده از هزاره اول قبل از میلاد و مربوط به قوم مانا شامل اتاق‌ها، پله‌ها، تراس و پی دیوار به چشم می‌خورد. گویا این مکان در دوران باستان جایگاهی مقدس بوده است.

آثار باستانی زندان سلیمان

در سال‌های گذشته، یک گروه باستان شناسی آلمانی تونلی از دشت اطراف به درون زندان سلیمان حفر کردند تا ناشناخته‌های درون زندان را کشف کنند. اگرچه الان تونل بسته شده اما ما از بالای کوه سلیمان، بقایای این تونل را دیدیم.

تونل کاوش باستان شناسان آلمانی

هم‌چنین آثاری بر رویِ کوهِ روبروی زندان دیو و تخت سلیمان دیده می‌شود که به دوران ساسانیان نسبت داده می‌شود. البته قله بلقیس، بلندترین قله استان زنجان به ارتفاع ۳۳۶۳متر بر تمام این سایت‌های تاریخی و طبیعیت مشرف است.

آثار ساسانی اطراف زندان سلیمان

ابهت و عظمت زندان دیو در قاب تصویر نمی‌گنجد و باید از نزدیک دید و حس کرد. شکوهی که اگر علاقمند به جاذبه‌های زمین‌شناسی باشید برای شما دوچندان خواهد بود.

جاذبه زمین گردشگری زندان سلیمان
جاذبه زمین گردشگری زندان سلیمان در استان آذربایجان غربی

خیلی مراقب باشید زباله‌ای از بالای گودال به درون آن نریزید که همانجا برای همیشه ماندگار خواهد شد و نمای این اثر ارزشمند را زشت خواهد کرد.

گل بر روی سنگ
در دل این صخره های خشن، زندگی هم چنان جریان دارد

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

‫۴ دیدگاه ها

    1. درووود بر احسان عزیز
      ممنونم از لطفت
      شما خیلی به من محبت دارید
      و چقدر خوشحال شدم از دیدن پیامت 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا