طبیعت گردی

آبشار پیران (آبشار ریجاب)

بلندترین آبشار غرب ایران در کوه‌های دالاهو

اون زمان‌ها که یاهوگروپ و خبرنامه‌های ایمیلی کار اینستاگرام رو می‌کردند یه ایمیلی برام اومد که توش عکس یه آبشار مرتفع درون تنگه‌ای با دیواره‌های بلند دیده می‌شد و در معرفیش فقط نوشته بود «آبشار ریجاب»! نه آدرسی داشت نه نشونی و نه اطلاعات بیشتر! بعدها که محل آبشار رو پیدا کردم تازه با نام دیگه آبشار یعنی پیران آشنا شدم و خیلی زود شیفته کوهستان دالاهو شدم.

دره اژدها

آبشار پیران به ارتفاع۱۸۰ متر در ۳ طبقه

آبشار پیران آبشاری سه طبقه است که دو طبقه بالایی آن بسیار بلند و طبقه پایینی کوتاه‌تر است. اختلاف ارتفاع بالاترین نقطه و پایین‌ترین قسمت در طبقه اول، بر اساس اندازه‌گیری GPS دستی گارمین، نزدیک به ۱۸۰ متر است!

آبشار پیران

طبقه سوم آبشار پیران در زیر درختان قرار گرفته و از بالا دیده نمی‌شود.

نوشته های مشابه

پایین آبشار پیران

اگر معیار ارتفاع آبشار را محل فرود اولیه آب در نظر بگیریم، نقطه پایانی آبشار ریجاب در انتهای طبقه دوم است. با کم‌کردن ۲۰متر ارتفاع طبقه سوم و ۱۰متر اختلاف ارتفاع بالای آبشار با محل جاری‌شدن آب، می‌توان گفت که ارتفاع آبشار پیران چیزی در حدود ۱۵۰متر است! (البته این فقط یک گمان شخصی بر اساس داده‌های حداقلی است و به هیچ‌وجه یک اندازه‌گیری دقیق نیست.)

آبشار پیران درون تنگه
طبقه دوم و سوم آبشار پیران

بر این اساس آبشار پیران یکی از چند آبشار بلند ایران و شاید بلندترین آبشار ایران باشد. به گفته مجید اسکندری نویسنده کتاب آبشارهای ایران، دو آبشار دیگر با ارتفاعی در همین حدود در کرمان وجود دارد که البته هنوز اندازه‌گیری دقیقی نشده است: آبشار وُروار در عنبرآباد جیرفت و آبشار سَرَندکوه. البته که وقتی صحبت از بلندترین آبشارهای شناخته‌شده ایران می‌شود نمی‌توان از آبشار لاتون در گیلان یاد نکرد که حدود ۱۰۰متر ارتفاع دارد و در یک طبقه به زمین می‌ریزد.

"طبقه

آبشار پیران کجاست؟

دسترسی به آبشار پیران از دو طریق امکان پذیر است. مسیر نخست روستای پیران در ۱۰کیلومتری سرپل ذهاب است که ما را به پای آبشار برد. مسیر دیگر به منظره بالای آبشار و دره اژدها اشراف دارد که دسترسی به آن از روستای ژالکه در منطقه ریجاب امکان‌پذیر است.

هر کدام از این مناظر آن‌قدر دیدنی هستند که به نظرم دیدن یکی بدون تجربه دیگری، بازدید شما از بلندترین آبشار دالاهو را ناقص می‌کند.

دیواره بلند ریجاب

برای رفتن به پایین دست آبشار، وارد سرپل ذهاب می‌شویم و از جاده باریک مجاور رودخانه حَلوان به سمت روستای پیران می‌رویم. در ابتدای مسیر، قدیمی‌ترین نقش‌برجسته فلات ایران یعنی آنوبانینی را هم می‌بینیم و به سختی دو نقش‌برجسته دیگر سرپل ذهاب را هم پیدا می‌کنیم.

دره پیران
دره سرسبز و با طراوت پیران

مسیر آبشار از درون باغات دره پیران

جاده روستایی پیران از میان مزارع گندم و باغات کشاورزی می‌گذرد و ۱۲ کیلومتر درازا دارد. از روستای پیران جاده خاکی ناهمواری به سمت آبشار کشیده‌اند که کمتر از ۲کیلومتر طول دارد و در انتهای آن، محلی به عنوان پارکینگ در نظر گرفته شده است.

گندمزار
گندمزارهای پیران در فصل طلایی آن

از پارکینگ تا پای آبشار ۲کیلومتر پیاده‌روی سبک در پیش دارید که بخشی از مسیر به شکل مناسبی سنگفرش شده است. دیواره‌های عظیم کوهستان دالاهو، نشان از وجود آبشاری بلند دارد.

مسیر آبشار

پایین آبشار، روستا و دره سرسبز و بسیار زیبای پیران قرار گرفته است. این سرسبزی و آبادی از آب این آبشار که از منطقه ریجاب می‌آید نشأت می‌گیرد. باغ‌های انجیر، زردآلو و انار در دره پیران قرار گرفته است. با نزدیک‌شدن به آبشار اصلی،‌ نیزارها متراکم و پر و پیمون می‌شوند.

نیزار

در کنار آبشار بلند پیران، چندین آبشار زیبای دیگر وجود دارد و پیش از رسیدن به آبشار اصلی، یک آبریز بلند دیده می‌شود. آب‌تنی در پایین‌ترین نقطه آبشار پیران در هوای گرم سرپل ذهاب لذتی وصف‌نشدنی دارد.

آبتنی در آبشار پیران

آبشار ریجاب از فراز دره اژدها

بالادست روستای پیران، منطقه ریجاب سرپل ذهاب است و برای دیدن نمای کامل و دورتر آبشار باید به روستای ژالکه ریجاب رفت. اینجا می‌توان نمای پانوراما از روستای ریجاب، روستا و دره پیران، آبشار اصلی و کوه‌های دالاهو را با هم تماشا کرد.

دره اژدها ریجاب

برای رسیدن به ریجاب، از کرمانشاه به سمت اسلام‌آباد غرب و کرند غرب حرکت کرده و پس از عبور از سرخه دیزه، در ۱۸کیلومتری سرپل ذهاب، به سه‌راهی ریجاب می‌رسیم که کاملا مشخص است. از سه راهی تا روستای ژالکه ۷کیلومتر جاده کوهستانی آسفالته رو پشت سر گذاشتیم.

سه راهی ریجاب

وقتی به بالای دره اژدها رسیدم ، دوست داشتم ساعت‌ها بنشینم و این عظمت را تماشا کنم. از این بالا یک لحظه حس کردم نیروی جاذبه خیلی بیشتر از حالت عادیه و من رو به پایین می‌کشه!

آبشار پیران ریجاب

روستای ژالکه را به سمت ارتفاعات بالاتر ادامه می‌دهیم و به سراب ریجاب می‌رسیم با طعم کم‌نظیر ماهی‌کبابی که در سراب‌های متعدد کوهستان دالاهو پرورش داده می‌شود. قدیمی‌ترین مسجد ایران و یکی از قدیمی‌ترین مساجد جهان با نام مسجد عمر و قبرستان و مقبره ابودجانه در ریجاب، گشت امروز را متنوع می‌کند.

گشت دالاهو

 انتهای این جاده به روستای بان‌زرده می‌رسد و از اینجا به سمت بابایادگار، زیارتگاه مقدس یارسانان می‌رویم. کمی بالاتر از بابایادگار، مجموعه دیدنی و بسیار عجیب قلعه یزدگرد که منسوب به یزدگرد سوم می‌شود بر بلندای کوه‌های صعب العبور جا خوش کرده است.

زیارتگاه بابایادگار

وجه تسمیه آبشار ریجاب

ریجاب تغییریافته کلمه «ریژآوو» به زبان کردی کرمانشاهی است. «آوو» به معنی آب و «ریژ» ریختن معنی می‌دهد.

آبشار ریجاب

فاصله دسترسی پایین تا بالای آبشار ریجاب یعنی فاصله روستای پیران تا روستای ژالکه ریجاب حدود ۴۰ کیلومتر است! در کمال ناباوری هیچ راه کوتاه‌تری برای همین چند متری که می‌بینید وجود ندارد!

مسیر پیاده روی آبشار پیران

از این بالا حوضچه‌های پای آبشار آن قدر کوچک است که به سختی دیده می‌شود! رد آب روی دیواره‌های بلند دره اژدها دیده می‌شود. در تصویری که پیش از این دیده بودم آبشاری بزرگتر از آن‌چه امروز به عنوان پیران شناخته می‌شود وجود داشته که به صورت یک طبقه به پایین می ریخته است.

سکوی دید آبشار ریجاب

اکنون به دلیل استفاده از آب در بالادست برای مصارف کشاورزی، آب این آبشار خشک شده و به صورت فصلی نمایان می‌شود. آب‌نماهای طبیعی متعدد در کنار آبشار پیران، بسیار زیباست.

دره پرآب پیران

تغییر چهره آبشار پیران پس از زلزله کرمانشاه

زلزله ویرانگر آبان ۹۶ در کرمانشاه و سرپل ذهاب باعث تغییر چهره آبشار شد. در اولین توری که بعد از زلزله کرمانشاه به دالاهو اجرا کردم، طبقه اول آبشار کاملا مسدود شده بود و سنگ بسیار بسیار بزگری کل مسیر و پلکان طبقه اول رو از بین برده بود.

پلکان پایین آبشار پیران
پلکان طبقه اول آبشار که بعد از زلزله از بین رفت و راه مسدود شد.

 تصور ریزش این دیواره‌های سنگی عظیم در لحظه زلزله، وحشتناکه! حتی نمی‌شه درک کرد که مردم دالاهو چه روزهای سختی رو تحمل کردند.

پیرزن کرد

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا