طبیعت گردی

سوباتان، ییلاق ناب گیلان با طعم کباب تازه

تابستان‌ها وقتی در گیلان هستید، هر چه از دریا فاصله بگیرید و به کوه نزدیک شوید حالتون بهتر میشه چون حس می‌کنید هوا تازه‌تر شده و صدالبته خنک‌تر. حالا کافیه به سمت ارتفاعات تالش حرکت کنید و ییلاق سوباتان رو به عنوان مقصد انتخاب کنید.

لندسکیپ سوباتان
تقریبا تمام سوباتان در این کادر جا شده است!

تا همین چند سال پیش این ییلاق زیبای تالش را به جز گیلانی‌ها فقط کوهنوردان می‌شناختند و پای مسافران شمال به اینجا نمی‌رسید. اما با گسترش فضای مجازی و انتشار عکس‌های دلربای بهاری در بین مردم، رفته رفته سوباتان به یکی از معروف‌ترین ییلاقات گیلان تبدیل شده است.

لذت از طبیعت سوباتان
سوباتان و ییلاقات اطرافش

سوباتان کجاست؟

یکی از ییلاقات معروف تالش در استان گیلان، سوباتان است. اهالی آن از اواخر فروردین‌ماه، رفته رفته بار و بنه خود را از جلگه و کوهپایه، به سمت بالای کوه می‌آورند. راه دسترسی به سوباتان از طریق تالش (هشتپر) است. از رشت تا هشتپر ۱۰۰کیلومتر جاده اصلی و از هشتپر تا روستای سوباتان حدود ۴۰ کیلومتر جاده خاکی کوهستانی و ناهموار در پیش دارید که ممکن است حتی تا ۲ ساعت از شما زمان بگیرد!

این جاده تنها برای خودروهای شاسی بلند و آفرود مناسب است و با ماشین سواری قطعا اذیت می‌شوید.

نوشته های مشابه

راه دیگر کرایه ماشین از هشتپر به سوباتان است که بدون شک کم‌هزینه‌تر و کم‌دردسرتر خواهد بود.

مسیر دسترسی اهالی روستا به شهر هم از همین جاده است. در طول مسیر سوباتان به تالش، روستاهای نام آشنایی چون بسک (Besk)، کیش دیبی و ماشین خانه دیده می‌شود.

خانه ویلایی سوباتان

مسیرهای کوهنوردی به روستای سوباتان

دو مسیر کوهنوردی برای رسیدن به ییلاق وجود دارد که یکی از سمت دریا می‌آید و دیگری از کوهستان!

کوهنوردی سوباتان

مسیر کوهپیمایی لیسار به سوباتان از محدوده شهر لیسار شروع می‌شود در میان جنگل‌های لیسار کم‌کم ارتفاع می‌گیرد. این راه با یک پیمایش سنگین و پرشیب به مقصد می‌رسد. لیسار که با قلعه قدیمی و زیبایش شهرت دارد، نزدیک‌ترین ساحل دریا به این منطقه است.

چرای گوسفندان سوباتان

مسیر دیگر که بسیار معروف است از دریاچه نئور به سوباتان می‌آید. این پیمایش از دریاچه نئور در نزدیکی اردبیل در آن سوی کوه‌های تالش شروع شده و شامل یک کوهپیمایی متوسط و نه چندان دشوار می‌شود.

گل های رنگارنگ
دشت های پرگل و رنگی در تمام مسیر شما را همراهی می کند

هر چه به مقصد نزدیک‌تر می‌شویم، تعداد کلبه‌ها و تراکم آن‌ها بیشتر می‌شود.

خانه های متراکم سوباتان

اقامت در سوباتان

بسیاری از اهالی قدیمی روستا یا خانه خود را اجاره می‌دهند و یا این اقامتگاهی در کنار خانه خود برای گردشگران آماده کرده‌اند.

خانه محلی سوباتان
صبحانه گروهی در حیاط یکی از خانه های محلی با ویو ابدی!

از آن‌جایی که در فاصله زیادی از شهر هستید و امکانات اولیه مانند برق و گاز فراهم نیست، نمی‌شود انتظار زیادی از این خانه‌های محلی داشت. اگرچه همین کمبودها بر جذابیت اقامت در سوباتان افزوده است و بسیاری از گردشگران برای تجربه همین تفاوت‌هاست که تا اینجا می‌آیند.

پذیرایی در تور سوباتان
یکی از وعده های غذایی در خانه محلی سوباتان

گشت و گذار در ییلاق

 در سوباتان مردمانی خونگرم و مهمان نواز را دیدم که با وجود گردشگرپذیر بودن این منطقه، چنین برخوردهای عجیب به نظر می‌آمد و البته باعث خوشحالی بود. متاسفانه در بیشتر موارد حضور گردشگر در مناطق روستایی و دور افتاده باعث تغییر رفتارهای سنتی بومیان می‌شود!

طبیعت گردان سوباتان

بازار سوباتان با طعم کباب و چای تازه دم!

این بالا در نزدیک ابرها، یک بازارچه بسیار کوچک دارد که به نوعی مرکز روستاست و همه اهالی در آن جمع می‌شوند. گردشگران در زمان حضور خود در روستا، بارها و بارها به بهانه‌های مختلف به سراغ این بازار می‌آیند از بس که حس خوب و آرامش دارد.

قهوه خانه سوباتان
اهالی باصفا و گردشگران در قهوه خانه سوباتان

البته بعضی‌ها هم به هوای کباب و گوشت تازه مرتب به بازارچه سر می‌زنند چرا که اینجا خبری از برق و یخچال نیست و گوشت را باید تازه‌ی تازه خورد!

چرای گوسفندان سوباتان
بهترین چراگاه‌ها در ییلاقات سوباتان میزبان گله‌های بزرگ گوسفند و بز است

در این منطقه چرای بی رویه دام به راحتی به چشم دیده می‌شود. هر چند چرای بی رویه دام در این منطقه نگران‌کننده است اما نمی‌شود تا سوباتان رفت و میهمان کبابی‌های سوباتان و گوشت تازه و جگرهای به یادماندنی آن نشد. این حس متناقض همیشه و همه‌جا همراه طبیعت‌گردان است.

کبابی سوباتان
پول داری کباب بخور، نداری دود بخور! البته این آقا می‌گفت

همیشه سعی کنید در این مناطق از مردم محلی خرید کنید که معمولا ضرر نمی‌کنید چرا که می‌توانید امیدوار باشید به خرید خالص‌ترین اجناس بدون دوز و کلک! از طرفی با خرید خود به اقتصاد ضعیف خانواده‌های روستایی کمک کرده‌اید. این باعث می‌شود تا در روستا بمانند و مجبور به مهاجرت به شهر نشوند. بازار سوباتان هنوز برخی مشاغل قدیمی خود را حفظ کرده است و حتی لباس محلی هم در خیاطی بازار می‌توانید پیدا کنید.

معروف خیاطی
معروف خیاطی، خیاط قدیمی روستا که دقایقی مهمان صفای خانه و مغازه‌اش شدیم و یادگارهایی از او به همراه آوردیم

دیدنی های اطراف سوباتان

در بهار که بارش‌های زیادی در منطقه داریم و برف کوه‌ها هم کم‌کم آب می‌شود، در کوه‌های اطراف از هر کجا آبی جاری شده و آبشاری را شکل می‌دهد. اما در فاصله کمی از سوباتان، یک آبشار دائمی و دیدنی به نام آبشار ورزان وجود دارد که پیشنهاد می‌کنم حتما به دیدنش برید.

نمای آبشار ورازان
اولین نمای کامل از آبشار ورزان که کوهنوردان از سمت نئور با آن روبرو می‌شوند

پوشش گیاهی و تنوع آن‌ها در سوباتان و آبادی‌های اطراف شگفت‌انگیز است. پیشنهاد می‌کنم حتما یک کتاب گیاهشناسی همراه داشته باشید و برای پیداکردن نام آن‌ها تلاش کنید. تجربه لذت‌بخشی خواهد بود.

گل گاو زبان کوهی
یه نوع گل گاوزبان با نام سگ زبان یا کاش!

برای گشت بعدی، یک ماشین اجاره کنید و تا ییلاق اسبومار و بلندی‌های مشرف به روستای آق اولر بروید تا در بلندترین نقطه، یکی از به یادماندنی‌ترین مناظر زندگی خود را ببینید. بهترین ساعت برای رفتن به ییلاقات مشرف به آق اولر، پیش از غروب خورشید است.

نیسان سواری در طبیعت
نیسان سواری در طبیعت زیبای سوباتان

نمای دره ساری داش، جنگل‌ آلچالیق و ارتفاعات جنگل لیسار گشت و گذار شما در سوباتان را کامل می‌کند.

دره ساری داش سوباتان
دره ساری داش و جنگل لیسار که در بیشتر روزها میزبان ابرهای انبوه است

وجه تسمیه و علت نامگذاری سوباتان چیست؟

یکی از روایاتی که در مورد علت نام‌گذاری سوباتان می‌توان نقل کرد این است که نام روستا یک واژه ترکی است و به جایی گفته می‌شود که آب فرو می‌رود.  این نام‌گذاری از آن جهت بوده که این روستا نسبت به آبادی‌های اطراف آن در ارتفاع پایین تری‌قرار گرفته است.

اسب های سوباتان
در بلندی های اطراف گله‌های پرورش اسب زیاد دیده می شود

سوباتان آنقدر زیباست که هر بار به آن سفر می‌کنی، سخت‌ترین کار دل‌کندن است. حتما دوباره مسافرش می‌شوی و به دیدن طبیعت زیبا و بی‌انتها، مردمان با صفا و صمیمی، و استشمام عطر گل‌هایش خواهی آمد.

پیرمرد چوپان
پیرمرد چوپان در مسیر بازگشت از آق اولر، ما را به روی خوش و چای هیزمی مهمان کرد

 

  • این مطلب در این تاریخ به روز شده است.

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

‫۴ دیدگاه ها

  1. سلام آقای گائینی عزیز
    جذاب بود
    دلم میخواست جای اونایی باشم که تو عکس اول دارن هندونه میخورن با اون منظره زیبا
    یادمه یه فیلم هم از اینجا گذاشته بودید قبلا تو اینستاگرام
    خیلی خوب بود

    1. سلام المیر خانم
      واقعا جاتون خالی بود اونجا
      باریکلا درسته اون فیلم هم مربوط به هیمنجاست

    1. متاسفانه اطلاع دقیقی ندارم اما از اونجایی که بیشتر اهالی آن از تالش آمده اند، تاتی و ترکی محتمل تر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا