طبیعت گردی

قله ویلیجیا، K2 مرکز ایران

قله ویلیجیا به ارتفاع ۳۳۸۰متر بعد از قله شهباز، بلندترین قله استان مرکزی محسوب می شود که در مجاورت روستای جاسب و در مرز استان های مرکزی، قم و اصفهان قرار گرفته است.

صعود زمستانی

ویلیجیا یکی از وحشی‌ترین و زیباترین قله‌های مرکز ایران است که علی‌الخصوص صعود زمستانه آن بسیار جذاب است. اگر خوش‌شانس باشید و هوا صاف باشد، قله‌های معروف ایران در فاصله صدها کیلومتری آن قابل مشاهده است.

صعود زمستانه

قله ویلیجیا کجاست؟

ولیجیا از نظر تقسیم‌بندی سیاسی در استان مرکزی واقع شده است ولی بهترین راه دسترسی به آن از طریق شهر قم و روستای جاسب است.

نوشته های مشابه
ون توریستی
تاکسی ون دلیکا و آقای بافرانی عزیز، همراه همیشگی ما

مسیر دسترسی به روستای جاسب جهت صعود به قله ویلیجیا، از جاده قدیم قم به اصفهان است. با عبور از سلفچگان به سمت دلیجان ادامه مسیر داده و در ۵کیلومتری دلیجان، در حالی که دریاچه کم‌آب سد پانزده خرداد را در سمت راست خود مشاهده می‌کنید، دوربرگردان را به سمت روستای جاسب دور بزنید.

نرسیده به جاسب، با عبور از روستاهای هرازجان و کِروگان، به چشمه‌ای می‌رسید که مبدا صعود از جبهه غربی قله ویلیجیا است. همینجا می‌توانید ماشین را پارک کنید.

چشمه ویلیجیا
لختی آرامش در کنار چشمه‌ی پرآب در پای کوهستان ویلیجیا

تنگه‌های جاسب، بهشت سنگ‌نوردی

یکی از زیباترین جاده‌های کوهستانی و صخره‌ای ایران در این منطقه واقع شده است. این جاده از روبروی سد پانزده خرداد در جاده قدیم قم به دلیجان شروع می‌شود و به سمت روستای جاسب می‌آید.

دهستان جاسب

جالب اینجاست که درست پشت این کوه‌ها و صخره‌های صعب‌العبور که بهترین سایت سنگ‌نوردی منطقه را پدید آورده است، غار زیبای چال‌نخجیر واقع شده است. البته دسترسی به این غار از جاده دیگری است.

کوه ویلیجیا

ویلیجیا، کوهی ناشناخته برای اهالی جاسب

روستای جاسب از هفت آبادیِ پشتِ سر هم شکل گرفته است. اهالی جوان‌تر جاسب به شهر قم مهاجرت کرده‌اند و به دو شغل عمده کبابی و قنادی مشغولند.

جاسب قم

جالب اینجاست که قله ویلیجیا برای اهالی جاسب چندان شناخته شده نیست. در عوض این قله در میان کوهنوردان قم و دلیجان معروف است چرا که در فاصله بین این دو شهر واقع شده است.

فرود روی برف

وجه تسمیه روستای جاسب

در گذشته‌های دور در شهر قم خشکسالی وسیعی اتفاق می‌افتد. مردم به مناطق کوهستانی و پرآب‌تر اطراف شهر کوچ می‌کنند که یکی از این مناطق، روستای جاسب فعلی بوده است.

روستاهای جاسب

قمی‌هایی که در آن زمان به جاسب کوچ کرده بودند، عمدتا به پرورش اسب مشغول شدند و به همین دلیل این منطقه به «جاسب» معروف شد. به معنی جایی که در آن اسب پرورش می دهند.

قله ویلیجیا

صعود یک روزه به قله برف‌گیر ویلیجیا

امسال بر خلاف سال‌های گذشته حجم برف در پای کوه بسیار کم است اما هر چه بالاتر می‌روی طعم خوش برف در زیر گام‌ها حس می‌شود.

مبدا صعود

با توجه به ارتفاع ۲۵۶۷متری شروع حرکت، در حدود ۸۰۰متر صعود پیش رو داشتیم که با توجه به شرایط زمستانه و دست به سنگ پای قله، حدود ۴ ساعت زمان برد.

صعود زمستانه

صعود به قله ویلیجیا نیاز به آشنایی با اصول اولیه کوهنوردی و سنگ‌نوردی دارد. در بخش‌هایی از مسیر به خصوص در زیرِ قله، این نیاز کاملا احساس می‌شود.

سنگنوردی ویلیجیا

مسیر پروازی روی سر قله ویلیجیا

به نظر می‌آمد یکی از اصلی‌ترین کوریدورهای هوایی مرکز ایران از نزدیکی قله ویلیجیا رد می‌شود!

مسیر پروازی مرکز ایران

در ساعاتی که ما در تلاش برای صعود به قله بودیم ده‌ها هواپیما دیدیم که از بالای سر ما رد شدند. عبور طیاره‌ها و ردی که از خود بر جا می‌گذارند، سوژه خوبی بود برای عکاسی از این آسمان آبی.

هواپیمابازی

نمای قله دماوند تا توچال و رشته دوبرار

اینجا نمایشگاه قلل زیبای ایران است؛ اگر هوا خوب باشد تعدادی از قلل معروف ایران را می‌توان از روی یال صعود به ویلیجیا دید.

کوه‌های مرکزی ایران

در پس‌زمینه‌ی سنگچین نشانه قله، عظمتی نمایان شد که باعث شد برای لحظاتی گام‌هایم سست شود. باور چیزی که می‌دیدم برایم سخت بود.

سنگ‌چین قله ویلیجیا
نمای قله دماوند در دوردست دیده می‌شود

تصور کنید که از تهران دور شده‌اید و به سمت جنوب حرکت کرده‌اید و ناگهان قله دماوند رخ می‌نماید. رخ برفی دماوند، بدون شک زیباترین لحظات این صعود را رقم زد.

قله دماوند از مرکز ایران

فاصله مستقیم و نقطه‌ای قله ویلیجیا تا قله دماوند بیش از ۲۰۰کیلومتر است. اما به لطف هوای نسبتا خوب این روز به یادماندنی، زیارت دماوند سر و تن سپید نصیب ما شد. اما این تمام کیف امروز ما نبود‌! کمی آن‌طرف‌تر قله توچال از میان دود و دم تهران سر بر آورده است.

قله توچال از مرکز ایران

بام کاشان و قمصر هم از پشت قله ویلیجیا دیده می‌شود و ما را به یاد صعود به یادماندنی به قله کرکس زیبا می‌اندازد.

نمای قله کرکس از بالای ویلیجیا

خطر ریزش بهمن در صعودهای زمستانی

زمستان است و برف‌های کوهستان یخ زده‌اند. وقتی برف تازه می‌آید و حجم بارش هم بالا باشد و روزهای بعد از بارش، هوا آفتابی باشد، این روزها خطرناک‌ترین زمان برای صعود خواهد بود.

نقاب برفی ویلیجیا

خطر ریزش بهمن در قله ویلیجیا بسیار جدی است! در سال‌های گذشته دوستان کوهنوردم از نزدیک با آن مواجه شده‌اند و توصیه‌های جدی در مورد بهمن کوهستان به ما داشتند.

نقاب برفی

جاده‌سازی و تخریب کوهستان ویلیجیا

مشاهده تخریب کوهستان و جاده‌سازی گسترده برای انتقال تجهیزات نظامی در این منطقه دلمان را آزرد. در این که بعضی ساخت و سازها برای توسعه کشور اجتناب‌ناپذیر و ضروری است شک نداریم؛ و البته دوست داریم همواره در مسیر توسعه باشیم… توسعه‌ای از نوع پایدار.

تاسیسات نظامی جاسب

می‌شود با مدیریت بهتر، از احداث جاده‌های عریض و طویل و ساخت و سازهای وسیع در مناطق بکر خودداری کرد. بیشتر اوقات زمینِ ارزان یا بهتر بگویم رایگان، سودجویان را به سمت کوهستان می‌کشاند!

صعود به قله
سایه‌ای بی‌انتها! وقتی به دل خورشید می‌زنی، امتداد می‌یابی…

امیدوارم با اتفاقاتی که در پای این کوه در حال وقوع است، مسیر صعود به قله ویلیجیا مسدود نشود تا کوهنوردان و علاقمندان کوهستان هم‌چنان شانس صعود به این قله زیبا را داشته باشند.

محمد گائینی

زمان صعود گروه ما: دی ماه

محمد گائینی

اینجا تلاش می‌کنم بخشی از مشاهدات خودم رو با شما درمیون بذارم. معتقدم که هر آن‌چه ثبت بشه و با دیگران به اشتراک گذاشته بشه، ماندگار میشه و «ایران را بگردیم...» بهانه‌ایست برای این که تنبلی رو کنار بذارم و بیشتر بخونم و بیشتر بنویسم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا